Obrázek k článku King Gizzard & the Lizard Wizard milují synťáky i kytarovou psychedelii. Obojí vezou do Prahy
| Ondřej Kubín | Foto: Fource

King Gizzard & the Lizard Wizard milují synťáky i kytarovou psychedelii. Obojí vezou do Prahy

Jen málo kapel má takovou pracovní morálku jako právě King Gizzard. Debutovou desku vydali v roce 2012, k dnešnímu datu mají na kontě již 25 studiových alb. Stejně tak poctivě a často koncertují. Do Prahy se díky tomu vrátí už potřetí.

Australská psychedelická kapela King Gizzard & the Lizard Wizard se do Česka poprvé podívala až před dvěma lety, kdy naplnila Divadlo Archa. Podruhé se vrátila už loni do velké Lucerny a třetí koncert u nás ji čeká tuto sobotu 18.5. ve Fóru Karlín.

Kromě překvapivého množství studiových alba má skupina na svém kontě navíc i spoustu singlů, živáků a několik kompilací. A to vše za neúnavného koncertování, narušeného jen pandemií. Loni vydali dvojici alb, kterou baskytarista Lucas Harwood pro jejich protikladnost označuje jako yin a yang.

První z nich je PetroDragonic Apocalypse, kde se King Gizzard silně přiklání k heavy metalu. Tím druhým a zároveň zatím posledním jejich albem je Silver Cord, kde kapela překvapivě mění elektrické kytary za syntezátory, které doplňuje analogovou nahrávací technikou. Inspirací jim byla sada elektronických bicí, kterou si koupil bubeník Michael Cavanagh. Hned když ji frontman Stu Mackenzie uslyšel, zaujalo ho jak specificky zní a bylo mu jasné, že tohle bude základ zvuku nové desky. Ta pak vyšla ve více verzích, v kratší (28 minut) a v delší (88 minut!), která obsahuje výrazně rozšířené verze všech skladeb. Pražský koncert ale zdaleka nebude jen o synťácích, ve věčně proměnlivých setlistech King Gizzard je místo i pro spoustu starších písní.

Loni kapela nahrála set v rámci série Live on KEXP.