Obrázek k článku Vltava s elektronikou? Christian Löffler v rámci projektu glorchestra zboří hranice
| Lukáš Rešl | Foto: Deutsche Grammophon

Vltava s elektronikou? Christian Löffler v rámci projektu glorchestra zboří hranice

V prostorech Dvořákovy síně pražského Rudolfina se 14. října koná speciální koncert německého skladatele, výtvarníka a DJe Christiana Löfflera. Společně se smyčcovým tělesem Detect Ensemble nabídne posluchačům unikátní kombinaci symfonického orchestru a moderních hudebních žánrů.

Půjde tak o vyvrcholení dvouletého evropského turné k Lofflerově desce a zároveň širšího projektu Parallels, mezi jehož zastávkami nechyběla ani vyprodaná Pařížská filharmonie, Londýnské St. Johns At Hackney-Church nebo Henry Le Boef Hall v Bruselu. Praha tak symbolicky zakončí tuto pouť po významných evropských koncertních síních.

Koncert se koná v rámci třetího ročníku českého projektu glorchestra. „Vizí projektu glorchestra je propojování symfonického orchestru a moderních hudebních žánrů, od hip hopu přes alternativní elektroniku a písničkářství až k popu a taneční hudbě,“ říkají pořadatelé. Narozdíl od dvou předchozích let nemá letos projekt glorchestra podobu turné, ale jedné unikátní akce. Ke klasickému modelu se chce vrátit zase v příští sezóně: "Rozhodli jsme se, že z glorchestry uděláme bienále a za fanoušky vyrazíme jako tour každý sudý rok. Ač se to nezdá, produkčně jde o velmi náročný projekt a dát dohromady každoročně kvalitní interprety, kteří s přípravou stráví řadu týdnů a následně i celé léto v rámci samotných koncertů, není jednoduché. A my chceme vždy ctít kvalitu před kvantitou. Aby ale čekání nebylo tak dlouhé, každý lichý rok připravíme a naše fanoušky, věřím, potěšíme speciálním koncertem, vysvětluje hudební režisér glorchestry Radim Výchopeň alias Radimo z formace Champion Sound.

Projekt Parallels vznikl v roce 2021 s cílem oprášit raritní staré nahrávky klasické hudby z archívů, do kterých více než 100 let nikdo nesáhl. V rámci něj došlo ke spolupráci Löfflera s nejstarším vydavatelstvím klasické hudby na světě Deutsche Grammophon, a zrodila se tak unikátní deska kombinující staré klasické písně s ambientní elektronikou.

„Deutsche Grammophon oslovilo právě Christiana Löfflera, aby klasické písně přenesl do současnosti a svou moderní interpretací je zpřístupnil i lidem, kteří klasickou hudbu běžně neposlouchají,“ píše se v tiskové zprávě. Album, celým názvem Parallels: Shellac Reworks by Christian Löffler, bylo zveřejněno v únoru 2021 a obsahuje celkem 10 skladeb.

Jen pár metrů od řeky tak symbolicky zazní třeba Löfflerova verze Smetanovy Vltavy (Moldau) v doprovodu Detect Ensemble i downtempové zvukové verze děl dalších tradičních skladatelů jako jsou Bach, Beethoven či Chopin. Koncerty Christiana Löfflea a Detect Ensemble jsou speciální i díky vizuální show plné zvláštních světelných efektů, které prožitek a emoce ze staronových skladeb umocňují.