Obrázek k článku Když jazz vzniká v autě. Behind the Door okouzlují živou nahrávkou
| Lukáš Rešl | Foto: Zuzana Bönisch

Když jazz vzniká v autě. Behind the Door okouzlují živou nahrávkou

Fusion-jazzová formace Behind the Door oslavuje novým singlem Chebzí 9 dvacáté kapelní výročí. Své zkušenosti zúročili působivým mixem moderních jazzových směrů v živém studiovém záznamu.

Šestičlennou skupinu pocházející z Frýdku-Místku tvoří partička kamarádů, kteří se znají od dětství. Všichni jsou dnes profesionálními muzikanty a aktivně hrají ve známých projektech nebo u interpretů jako je například Čechomor, Slza, Vltava, Kateřina Marie Tichá, Point of Few nebo Cotatcha Orchestra. Svou neskrývanou lásku k jazzové muzice prezentují skrze projekt Behind the Door, v jehož rámci nyní vydávají instrumentální skladbu s názvem Chebzí 9.

Dynamickou a náladově proměnlivou píseň kapela nahrála formou živého záznamu v pražském studiu FirstFloor Studio na Barrandově. Název skladby přitom vznikl podle adresy přímo spjaté s jejím vznikem – chalupy uprostřed jesenické přírody, která dnes slouží jako neoficiální kulturní centrum. „Chebzí 9 je místem workshopů, přednášek, a také řady neobyčejných koncertů. I my jsme si tam jeden zahráli – majitelé nám prostor poskytli na kapelní soustředění… Písnička Chebzí 9 ale původně vznikla za volantem, když jsem si nazpíval nápady do mobilu,” vysvětluje autor skladby a kytarista skupiny Radim Přidal.

Její délka činí necelých sedm minut. Z počátku skladba působí vyloženě jazzově, po minutě a půl však přechází i do melancholické až trochu psychedelické nálady, čímž příjemně překvapuje. Dále člověk slyší i saxofonové sólo, na které navazuje snová kytarová pasáž, která rovněž graduje sólem. Neustálá změna a pestrost skladby zde ale působí naprosto přirozeně a píseň navíc parádně graduje. Na to, že se jedná o šestici velice schopných jazzmanů je o to cennější, že si zde žádný z hudebníků nehoní zbytečně ego. 

Behind the Door nahráli doposud celkem čtyři studiové desky. Tu poslední s názvem RA! vydali v roce 2020 a na její produkci se podílel Filip Jelínek ze skupin J.A.R. a Illustratosphere. Na jaře příštího roku kapela chystá v rámci svého dvacátého výročí speciální turné po českých klubech.