Obrázek k článku Vrací se Soundclash. V hudebním souboji o lepší rap si to rozdají Redzed s Restem
| Lukáš Rešl | Foto: Nedori

Vrací se Soundclash. V hudebním souboji o lepší rap si to rozdají Redzed s Restem

Po dvanácti letech se do Prahy vrací projekt Red Bull Soundclash, v rámci něhož budou o přízeň diváků soutěžit rappeři Rest a Redzed. Originální a svým způsobem unikátní show proběhne 30. listopadu ve Foru Karlín.

Akce se v České republice koná již potřetí. Svou premiéru si u nás odbyl již v roce 2010, kdy se proti sobě utkaly skupiny Tata Bojs a Monkey Business. S jasným náskokem tehdy zvítězili Tata Bojs. O rok později pak v napínavém souboji porazil David Koller na lopatky dnes již neexistující skupinu Nightwork. Nyní je show zpět a v pestrém formátu, který proškolí schopnosti domácího rappera Redzeda a rodáka ze slovenského Trenčína Resta. O co vlastně jde?

Souboj má speciální formát, ve kterém se oba interpreti utkají v celkem šesti napínavých kolech. V nich se pokusí na svou stranu získat co největší počet příznivců, hodnotit se bude na základě výše potlesku a křiku diváků. Sami organizátoři říkají, že v náročné zkoušce budou muset oba rappeři překročit své tvůrčí limity a vystoupit ze své komfortní zóny.

Šest kol boje

V souboji Resta s Redzedem, který proběhne na dvou pódiích, přijde na velmi pestrou řádku songů. Hned v úvodním kole by měli oba zahrát tři své největší hity a pořádně tak davy příznivců rozbouřit. V druhém kole pak rappeři budou po svém prezentovat nejznámější světové hity napříč žánry. Ve třetím kolem si každý z umělců vezme na paškál jednu svou píseň, kterou v půlce předá druhému, aby ji dokončil.

Na náročnou první polovinu rapového večírku následně naváže těžká čtvrtá zkouška, ve které si oba účinkující vyberou jednu svou skladbu, kterou ovšem zahrají v jiném žánru. V pátém kole pak týmy obou táborů „přivedou hudebního hosta, se kterým každý interpret odpálí své předposlední vystoupení.“ Závěrečné šesté kolo je pak věnováno divákům, kteří rozhodnou o konečném vítězi.

„Bude to silný a nejspíš neopakovatelný zážitek jak pro mě, moji kapelu, tak i pro všechny naše fanoušky, kteří na událost dorazí. Je to něco, co se děje jednou za několik let, a kdybych to odmítl, nejspíš bych si to do konce života vyčítal,“ říká před samotným kláním Rest.

K akci se vyjádřil také jeho oponent, pro kterého je Red Bull SoundClash zajímavou zkušeností a zároveň výstupem z komfortní zóny. Na akci se proto už důkladně připravuje. „Budu dělat beats a psát bars. Pak to předvedu kapele a nadrilujeme to,“ komentuje Redzed.

Nabitým večerem bude symbolicky provázet legenda tuzemské rapové scény Orion ze skupiny PSH, moderátorkou bude Zuzana Tvarůžková. O „zahřívačku“ publika a závěrečnou after-party by se pak měl postarat DJ Nobodylisten.