Obrázek k článku Kapitán Demo: Potěšilo mě, že album je opět vyprodané. A to ještě ani nevyšlo!
| Josef Vlček | Foto: Tomáš Vrana

Kapitán Demo: Potěšilo mě, že album je opět vyprodané. A to ještě ani nevyšlo!

Na Silvestra vypustí Kapitán Demo, stále výraznější osobnost české hudební scény, album Mistr světa všeho. Jeho mohutná postava je významná i ve světovém kontextu, neboť do populární hudby přinesl jako první žánr Czech comedy hip hop.

Stal se prvním rapperem, který vystoupil při slavnostním udílení cen Českého slavíka. Do prvního singlu z nového alba si přizval Dalibora Jandu. A nikdo netuší, kam až to v jeho případě může zajít. U příležitosti vydání nové desky jsme se rozhodli vyptat na texty. Vzhledem ke své tíze i vytíženosti na dotazy Headlineru odpovídal elektronicky.

Odkud se vzala vaše kapitánská šarže? Byl jste námořník, policajt, voják nebo jen fanoušek Julese Vernea?
Rodiče byli na LSD. Dál bych to nerozmazával a myslím si, že to není fér ani vůči nim takhle veřejně. Ikskrát se mi za to omlouvali. Moji sourozenci na tom nebyli se jménama o moc líp. Sestra se dlouhý roky jmenovala Antikotočerepapinovikovičová a pak si dala říct a změnila si jméno na Vata Demo. To mi přijde hodně cool. Bráchovi dali jméno Ježís Jen Demo a mně Kapitán Demo. Já si to jedinej nechal a beru to jako výzvu.

Zlé jazyky tvrdí, že Demo byla původně vaše přezdívka, odvozená od slova dement. Je to pravda?
Moje nový album se jmenuje Mistr Světa Všeho a dělali jsme na něm s mým teamem skoro 9 let. Jsou tam samý vynikající songy. Potěšilo mě, že album je opět beznadějně vyprodaný, a to ještě ani nevyšlo! Beru to ale s pokorou a každej den jsem za tenhle dar vděčnej, a to hlavně sám sobě.

Měl jste v útlém mládí nějaké literární ambice? Psal jste jako kluk nějaké básně, povídky, romány nebo nedej bože písně?
Poezii píšu od dětství v podstatě dodnes. Je to můj koníček stejně tak jako astrální cestování. Napsal jsem i několik slovníků rýmů, protože myslím na další generace a chci, aby to rýmování měli lehčí.

Singl Čardáš s Janem Bendigem a Zdeňkem Godlou Kapitán představil na předávání Českého slavíka.

Jak jste se dostal ke skládání písní? Nutili vás do toho například rodiče?
Rodiče mě nikdy do ničeho nenutili. Měl jsem krásný dětství. Táta byl pořád pryč a máma taky. Tak jsem se už od útlýho věku staral o služebnictvo a učil jsem se vést impérium. Po nocích jsem sedával u klavíru a učil se Rachmaninova, Chopina a zároveň i ty dost jednoduchý věci od Lennona třeba a pak to celý přišlo už samo. Znáš to! Pak už jsem ale hrál jenom operu. A tu jsem hrál taky závodně.

Měl jste nějaké vzory, když jste začínal skládat písně? Existují nějaké skladby od jiných autorů, které si v soukromí rád jen tak pro sebe zazpíváte? Co třeba Kapitáne, kam s tou lodí nebo Kapitán pejsek od Vltavy? Patří mezi vaše oblíbené písně?
Nejvíc miluju operu. To zpívám pořád. Je to silný a kolikrát u toho i pláču.

Nakolik do vašich skladeb pronikají osobní zkušenosti? Viz třeba ADHD.
Většina věcí, co píšu, jsou moje osobní zkušenosti. Adhd je spíš ale něco, co považuju za mýtus, stejně tak jako třeba Ježíše Krista. To je jenom iluze.

Singl ADHD z alba "Řekni mámě, ať ti koupí Bentley"

Skládáte své texty raději na hotovou hudbu nebo je raději zhudebňujete? Co je snazší?
Dneska už jen telepaticky předávám informace svýmu teamu a ten za použití algoritmů a aplikací skládá za mě.

Pak je tu ještě další varianta, totiž že text a hudba vznikají současně?
Aha.

Začínáte od klíčového sloganu v refrénu nebo od prvního verše první sloky?
Většinou od poslední slabiky a pak to skládám celý pozpátku. Někdy to složím a pak to celý rozeberu a skládám znova jako puzzle. To je fakt různý, kus od kusu.

Jeden z největších Kapitánových hitů

Existuje nějaké prostředí, které vás jako autora inspiruje?
Dálnice D1, tam píšu většinu svejch věcí. Pak logicky pokaždý, když se vyčůrám (protože to je alpha stav), napíšu alespoň jeden rým nebo i sloku.

Máte hodně nadprodukce, která končí odložena stranou nebo rovnou v koši?
Na poslednim albu docela jo. Nedostalo se tam tolik věcí, že by to bylo na film.

Který druh humoru je vám bližší – hra s jazykem nebo historka? Jak vnímáte epické prvky v písních – viz zhudebněné historky, jak to dělá Dobeš, Jahelka nebo v poslední době Horák?
Ty kluky neznám a je mi to jedno.

Někteří vaši kolegové v posledních letech moc nehledí na obrácené přízvuky. Kapitán Demo, co jsem si všiml, je v tom naopak pečlivý. Vadí vám to u nich?
To je co?

Občas použijete i nějaký ostřejší výraz. Jsou Kapitánu Demovi milejší termíny spíše fekálně-análního nebo koitálního typu?
To vůbec. Ani jedno mě nezajímá. Jestli znáš moje texty, tak to musíš vědět.

Český rap si v posledních letech libuje v anglismech. Co vy? Vadí vám to? 
Jsem rád, že ty kluci uměj anglicky. Až se s tim svym rapem dostanou do světa, bude se jim to hodit.

Máte rád parodie? Objevil jste někdy parodii na svou píseň?
Ani ne.

Když píšete písně, představujete si, jak by k nim měl vypadat klip?
Když píšu, nemyslím na nic. Stejně tak jako když fotbalista střílí na branku. Na klipy mám svůj team a ani jim tady nemusím dělat reklamu, protože je každej zná a každej ví, že jsou u nás nejlepší.

Existuje v populární hudbě kýč?
To myslím, že jo. To k tomu patří jak turek k automechanikovi.

Singl s Daliborem Jandou je první ochutnávkou z nové desky.

Říká se, že písně dovedou vyjadřovat radost nebo smutek a všechno mezi tím. Na kterém křídle se víc cítíte být? Na tom veselejším nebo smutném?
Jak se tak na sebe koukám, řekl bych, že jsem těžkej melancholik. Tak asi spíš ten smutek. Jinak jsem mistr světa v prodlužovnání životů.

Je těžké být Kapitánem Demem?
Naopak! Přál bych to každýmu.

Seznamte se

Kapitán Demo se narodil v roce 2008 coby nápad Jiřího Buriana, Tadeáše Haagera a Lenky Kovaříkové. Po prvních nahrávkách, které rezonovaly zejména v dodávkách pražské nezávislé hudební scény, vydal debutové album Demolice, a nastartoval tak se svým parody rapem cestu do velkých klubů, rádií i na pódia hudebních cen. Album Mistr Světa Všeho bude už šesté v pořadí a znovu se na něm podílí i jeho parťáci Program a Givi Kross.