Obrázek k článku Umělá inteligence nahrála falešné nové album Oasis. Nadchlo i Liama Gallaghera
| Petra Divoká | Foto: Marek Musil

Umělá inteligence nahrála falešné nové album Oasis. Nadchlo i Liama Gallaghera

Britská indie kapela Breezer se rozhodla, že nebude čekat, než se bratři Gallagherovi dohodnou na comebacku Oasis. Využila umělé inteligence k tomu, aby vytvořila nové album. Nahrávka s názvem AISIS obsahuje osm skladeb, které byly vytvořeny během pandemie v roce 2021. AI imitovala hlasové party Liama Gallaghera.

Členové Breezer popsali projekt jako "alternativní konceptuální album", protože se coby fanoušci nechtěli jen tak vzdát naděje na reunion Oasis. "Už jsme měli dost čekání na reunion Oasis, takže jsme si vytvořili Liama Gallaghera z umělé inteligence, aby nám pomohl," vysvětlili na YouTube. A vypadá to, že fanoušci jsou nadšení. "Nemůžu vyjádřit, jak je to skvělé! Fantastická práce!!! Prosím, přidejte texty písní a další videa co nejdříve," napsal jeden z nich do komentářů.

Nadšeně se vyjádřil i samotný Liam Gallagher. Když se ho fanoušek na Twitteru zeptal, zda už si poslechl album AISIS, Gallagher odpověděl, že sice slyšel pouze některé skladby, ale projekt ho zaujal a označil ho za lepší než mnoho dalších současných nahrávek. Gallagher také označil projekt za „šílený jako prase“ a konstatoval, že v něm „zní mega“.

O použití umělé inteligence v hudbě se debatuje čím dál víc. Společnost Universal Music nedávno stáhla z všech streamovacích platforem píseň Heart On My Sleeve, kterou umělá inteligence vytvořila za použití hlasů Drakea a The Weeknda, kterou si jen na TikToku pustilo přes 13 milionů lidí. Důvodem bylo porušení autorských práv. Někteří hudebníci, jako například Nick Cave, používání umělé inteligence v hudbě zcela odmítají. „Jdi do prdele a nech psaní písniček napokoji,“ vzkázal nástroji ChatGPT Nick Cave.