Obrázek k článku Kam na výlet? Vydejte se po stopách českých skladatelů
| Redakce

Kam na výlet? Vydejte se po stopách českých skladatelů

Pokud už jste i vy objeli všechny známé i méně známé pamětihodnosti a nevíte, kam vyrazit na další zajímavý výlet, pak koukněte na tipy projektu Výlety za klasikou.

Letošní dovolenou a volné dny tráví v důsledku koronavirové pandemie mnoho lidí v Česku. Hrady a zámky hlásí rekordní návštěvnost a sehnat ubytování v tuzemských penzionech a hotelech je mnohdy nadlidský výkon. Výlety za klasikou přináší nevšední tipy, jež ocení především milovníci krásné hudby, na své si ale přijdou i výletníci toužící po netradičním poznání. Rádio Classic Praha je připravilo ve spolupráci s Mapy.cz. Jednotlivé výlety za klasickou najdou posluchači stanice Classic Praha nejen na webových stránkách rádia a webu mapy.cz, ale i v podcastu dostupném na www.classicpraha.cz. Každý díl přináší příběh konkrétní skladby i popis lokality, ke které se vztahuje.

Vyberte si ten svůj Výlet za klasikou

Vydat se můžete například do Nelahozevsi nebo Vysoké u Příbrami, kde žil a tvořil Antonín Dvořák. Cesty za dílem Bedřicha Smetany vás zase zavedou do jeho rodné Litomyšle a Jabkenic, kde strávil poslední léta svého života a zkomponoval zde většinu svých vrcholných děl, včetně Mé vlasti. Dále například zjistíte, že do rodné světničky Bohuslava Martinů ve věži poličského kostela vede 192 schodů. V zámku ve Stráži nad Nežárkou zase objevíte památník světově proslulé operní divy Emy Destinnové včetně její ložnice s tajnou chodbou i černé věštírny, kde pěvkyně s přáteli vyvolávala duchy.

Nejen obdivovatelé vážné hudby pak mohou díky projektu Výlety za klasikou najít souvislosti mezi pramenem nejdelší české řeky Vltavy u Horské Kvildy a Smetanovou symfonickou básní Vltava nebo zjistit, které české lázně si oblíbili například Johann Strauss ml., Ludwig van Beethoven či Fryderyk Chopin. Opomenuty nebudou ani slavné pražské pobyty Wolfganga Amadea Mozarta, které jsou spojeny s Bertramkou, kde dokončoval svou operu Don Giovanni, a Stavovským divadlem, kde pak mělo dílo svou světovou premiéru.

Na cestách po České republice s projektem Výlety za klasikou se dostanete také na některé české hrady a zámky, například Blatnou, kde se natáčela Šíleně smutná princezna s hudbou Jana Hammera ml., nebo Karlštejn, spojený s legendární hudební komedií Noc na Karlštejně a nezapomenutelnými písněmi Karla Svobody. Vypravit se budete moci i za Pyšnou princeznou na půvabný zámek Hluboká, kde zněla populární písnička Rozvíjej se poupátko a mnoho dalších.