Obrázek k článku „Jsem naprosto šokován,“ útočí Johnny Rotten na seriál o Sex Pistols z produkce Disney
| Ondřej Horák | Foto: Koen Suyk; Nationaal Archief, Den Haag (Wikipedia Commons)

„Jsem naprosto šokován,“ útočí Johnny Rotten na seriál o Sex Pistols z produkce Disney

Britský soud rozhodl, že zpěvák nejslavnější punkové kapely světa, nemá právo zasahovat do chystaného dokumentu o Sex Pistols. Ten vzniká v režii režiséra Dannyho Boyla, producenti společnosti FX Networks, jež spadá do konglomerátu Disney, Johnnyho Rottena k dokumentu nepřizvali.

„Je to naprosto destruktivní vůči všemu, co ta kapela znamená, a mám strach, že celý projekt může vyznít extrémně negativně,“ stojí v aktuálním prohlášení o chystané šestidílné televizní sérii, které Johnny Rotten zveřejnil na svém webu. 

Christian Lees jako Glen Matlock, Anson Boon coby John Lydon a Toby Wallace v roli Steva Jonese Foto: Miya Mizuno/FX

Seriál Pistol vzniká na motivy autobiografie Lonely Boy: Tales from a Sex Pistol, jíž vydal v roce 2016 kytarista kapely Steve Jones. Samotný Johnny Rotten, vlastním jménem John Lydon, se o jeho přípravách dozvěděl jen pár hodin před ohlášením projektu, které proběhlo letos v lednu.

Přestože Lydon už tehdy žádal, aby mohl nahlédnout do scénáře, filmaři mu to dodnes neumožnili. Prohlášení je reakcí na rozhodnutí soudu, který potvrdil, že John Lydon nemá právo do vzniku seriálu jakkoliv zasahovat. Podle zprávy na zpěvákově webu soud rozhodl na základě „nedatované smlouvy podepsané v roce 1998, která nadřadila rozhodování většiny kapely nad práva jednotlivých členů.“

„Jsem zpěvák kapely, její skladatel, frontman, tvář, cokoliv si zamanete, jsem to já. Jak tohle nemůže být relevantní,“ ptá se Lydon v prohlášení a pokračuje: „Jak si někdo může myslet, že tohle může pokračovat bez toho, aniž by to se mnou kdokoliv konzultoval a začlenil do toho můj osobní život a moje připomínky.“

Johnny Rotten se v současnosti na plný úvazek stará o svou manželku, která trpí pokročilým stádiem demence. Na letošní listopad chystá britské turné I Could Be Wrong, I Could Be Right, při kterém bude diskutovat s publikem, v květnu 2022 pak odehraje několik koncertů s jeho kapelou Public Image Ltd.