Obrázek k článku „Je to ztělesnění čirého zla.“ Izraelský festival reaguje po útoku Hamásu
| Lukáš Rešl | Foto: Profimedia

„Je to ztělesnění čirého zla.“ Izraelský festival reaguje po útoku Hamásu

Organizátoři hudebního festivalu v Izraeli, který se stal 7. října terčem útoku teroristů z palestinské organizace Hamás, vydali své první prohlášení po tragické události. Poskytují pomoc pozůstalým, pomáhají identifikovat oběti a informují jejich rodiny.

Hudební festival Supernova se stal jedním z terčů hromadného útoku teroristické organizace Hamás na Izrael. Zahynulo a bylo zraněno několik stovek jeho účastníků. Na nečekanou a zdrcující událost nyní reagují samotní pořadatelé festivalu, který namísto završení oslav židovského svátku Sukot stanul tváří v tvář noční můře.

Na tradiční akci psychedelické trance muziky, která se letos odehrála v těsné blízkosti pásma Gazy, se sjelo přibližně tři tisíce lidí. Podle informací amerického magazínu Billboard bylo zhruba 260 účastníků zavražděno a dalších 150 zajato palestinskými bojovníky. „Je to ztělesnění čirého a bezuzdného zla, děsivé a nesmyslné vraždění bezpočtu nevinných andělů, jejichž jediným "zločinem" bylo, že jsou Židé a žijí v Izraeli,“ reagovali v sobotu (14. října) organizátoři festivalu Supernova Sukkot Gathering, izraelské odnože psytranceového festivalu Paralello Universo v Brazílii.

Organizátoři na sociálních sítích uvedli, že v současné době spolupracují s izraelskými bezpečnostními složkami a úřady, aby pomohli najít odpovědi a přivedli zpět všechny, kteří se mohou vrátit ke svým rodinám a přátelům. „V tuto chvíli se náš produkční tým soustředí na poskytnutí správné a rozsáhlé emocionální a psychické podpory všem zúčastněným. To je v tuto chvíli nejdůležitější… Neúnavně pracujeme dnem i nocí, provádíme pátrací a záchranné operace. Pomáháme identifikovat oběti a informovat jejich rodiny. Vyhledáváme ty, kteří se nacházejí v oblasti katastrofy, případně na dalších místech. Vyzvedáváme vybavení z místa a jeho okolí a především zajišťujeme bezpečnost Izraele,“ zní v delším prohlášení, které festival vydal v hebrejštině i v anglickém jazyce.

 

Peklo na zemi

Okolnosti hrůzostrašných momentů a hororových scén popsalo krátce po incidentu několik svědků. Mezi nimi nechyběl ani Rax Gaster, manažer několika umělců, kteří měli na festivalu v Re'imu vystupovat. Ten se na místě festivalu objevil už kolem půl šesté ráno, přičemž akce měla probíhat od rána až do pěti hodin odpoledne.

„Kolem půl sedmé ráno jsme slyšeli první výbuchy,“ řekl podle Billboardu Gaster a pokračoval. „Vyšli jsme ze zákulisí a všude jsme viděli plno bombardování. Byly to stovky raket a minometů, které létaly odevšad, a výbuchy všude kolem nás.“ Uvedl také, že ochranka všem účastníkům doporučila, aby si lehli na zem a dali ruce nad hlavu kvůli ochraně. Po pěti nebo deseti minutách ale všem oznámila, aby "nasedli do aut a odjeli".

Po útěku z akce Gaster sdělil, že on a tři další lidé se dokázali rychle dostat k autu, protože parkovali poblíž. Nezastavovali před ničím, ani když kolem nich padaly rakety. „Můj instinkt mi říkal, nezastavuj… prostě jeď... Jeli jsme tak rychle, že jsme ani nevěděli, co se děje,“ pokračoval a dodal, že se snažil zajistit, aby jeho umělci byli také ve vozidlech a mohli z místa utéct.

Když se s ostatními dostali do vily, kterou si pronajal produkční tým asi 30 kilometrů od místa festivalu, proměnil ji se svými společníky ve velitelské centrum a začal kontaktovat Izraelské obranné síly a další bezpečnostní služby. Postupně pak začal dostávat informace o eskalující situaci v místě festivalu, kam jen chvíli po bombardování přijeli bojovníci Hamásu se samopaly, RPG a granáty, jež začali chladnokrevně vraždit. „Mnoho přátel se stále pohřešuje a my stále nevíme, kde jsou,“ uzavřel Gaster.