Obrázek k článku Iron Maiden chystají oslavy padesátin. Gratulace přijmou i v Letňanech
| Šárka Hellerová | Foto: John McMurtrie

Iron Maiden chystají oslavy padesátin. Gratulace přijmou i v Letňanech

V pražských Letňanech si fanoušci 31. května 2025 budou moci vychutnat speciální setlist, kterým kapela na turné Run For Your Lives oslaví půl století na scéně.

Skupina se do České republiky vrátí po dvou letech, naposledy vystoupila v květnu 2023 v O2 areně v rámci The Future Past Tour. Zazní výběr skladeb z prvních devíti alb kapely – od eponymního debutu až po Fear of the Dark. Když Iron Maiden v roce 1980 vydávali svou první desku, na které zpíval Paul Di'Anno, existovali už pět let. Už o rok později nastoupil do kapely Bruce Dickinson, který s výjimkou šestileté pauzy v devadesátých letech zpívá dodnes. Fear of the Dark, titulní píseň z devátého alba, patří stále k vrcholům koncertů. O všech devíti deskách, na které kapela příští rok zaměří své koncerty, si můžete přečíst v článku, v němž Radek Pavlovič komentoval diskografii Iron Maiden. Napsal ho u příležitosti vydání Senjutsu, dosud posledního alba skupiny.

„Příští rok je pro IRON MAIDEN velmi výjimečný a my našim fanouškům připravíme koncertní zážitek, jaký se jen tak nevidí. Je to turné, které vám vykouzlí úsměv na tváři a jásot v hrdle. Pokud jste nás už někdy viděli, připravte se na to, že tento zážitek se posune na zcela novou úroveň,“ říká o chystané show Bruce Dickinson. „Pokud jste nás ještě nikdy neviděli, tak na co jste sakra čekali? Teď máte šanci zjistit, o co jste přišli! IRON MAIDEN vás rozhodně dostanou!“

Jediný člen, který je v kapele od samého začátku, je baskytarista a hlavní skladatel Steve Harris. O rok později přišel kytarista Dave Murray, následoval další kytarista Adrian Smith a Bruce Dickinson. Služebně o kousek mladší jsou bubeník Nicko McBrain a kytarista Janick Gers, jenž nastoupil v roce 1990. Téměř od začátku kariéry je s Iron Maiden manažer Rod Smallwood.

„50 let Maiden a já jich viděl 46! S více než 100 miliony prodaných alb a téměř 2 500 koncerty v 64 zemích světa a nespočtem milionů fanoušků si všichni stále užíváme každou vteřinu a každé turné považujeme za novou výzvu přinést našim fanouškům něco jiného a vzrušujícího. A na tomto výjimečném turné si dáváme záležet,“ slibuje Smallwood, že všichni budou z výsledku šťastní. Skupina zahraje jak klasiky, tak skladby, které nezazněly už léta a nejspíš už na koncertech v budoucnu znovu nezazní. „Už několik měsíců tvrdě pracujeme na přípravě ještě velkolepější a propracovanější nové show, která oživí písně víc, než se nám to kdy podařilo. Pro IRON MAIDEN a samozřejmě i pro Eddieho to bude několik velkých let a my se velmi těšíme na to, co pro vás, fanoušky, chystáme v rukávech po celý náš padesátý rok,“ zmiňuje Smallwood i slavného kapelního maskota. Předkapelou na turné budou Halestorm.