Obrázek k článku Ikona feminismu Kathleen Hanna vydá knihu o bouřlivém životě v punkové kapele
| Ondřej Černý | Foto: Jason Frank Rothenberg

Ikona feminismu Kathleen Hanna vydá knihu o bouřlivém životě v punkové kapele

Legendární riot grrrl Kathleen Hanna vydá memoáry. Zpěvačka kapely Bikini Kill je pojmenovala Rebel Girl: My Life As a Feminist Punk. Vzpomíná v nich mimo jiné na Kurta Cobaina.

Vzpomínky představitelky hnutí riot grrrl a důležité postavy feminismu se mají na 256 stranách vracet nejen do období 80. a 90. let. Právě v té době byla Kathleen Hanna se svou kapelou tou, kdo zosobňoval ženský element v té době dominantně maskulinním rockovém světě a její feministické texty písní jako Rebel Girl nebo Double Dare Ya se staly ikonickými a pro řadu žen naprosto zásadními. Kniha vyjde příští rok v květnu u nakladatelství Ecco, které je součástí velkého nakladatelského domu HarperCollins.

V knize, která má nabídnout syrové a bystré komentáře, se čtenář se zpěvačkou vypraví i do jejího bouřlivého dětství, zavzpomíná na její formativní léta na střední a na vysoké škole v Olympii ve státě Washington, i na první roky na turné, kdy musela tvrdě bojovat o to, aby na nich její kapela vůbec mohla vystupovat. Být v té době holkou v kapele, navíc když šlo o punkovou dívčí skupinu, nebylo v té době jednoduché, ani úplně bezpečné. Obtěžování ze strany mužů tehdy muzikantkám hrozilo na každém kroku. Jako zpěvačka z prořízlou pusou navíc Kathleen Hanna čelila značné mužské nevoli i kvůli svým nahlas vyjadřovaným názorům.

Díky tomu, že k jejím fanouškům a přátelům patřili Kurt Cobain, Ian MacKaye z Fugazi nebo Joan Jett se jí podařilo nejen s kapelou prorazit, ale především získat zasloužený respekt. V memoárech ale neopomene ani svého manžela Adama Keefe Horovitze známého jako Ad-Rock z kapely Beastie Boys (o jejich vztahu pojednávají skladby Capri Pants od Bikini Kill a Just My Kind od Julie Ruin), svou vysilující bitvu s boreliózou (trvalo dlouhých šest let, než ji lékaři správně diagnostikovali) nebo projekty Le Tigre a Julie Ruin, kterým se věnovala po rozpadu své původní kapely.

S otevřeností, která je jí vlastní, se v knize vypisuje jak z těch nejtěžších časů, které ji potkaly, tak také z radosti, kterou jí její několik dekád trvající veřejné vystupování přineslo. Zároveň se se čtenáři podělí i o to, co ji v její umělecké tvorbě neustále pohání. Obálku knihy zdobí fotografie Kathleen Hanna pořízená americkou portrétní fotografkou Leetou Harding. 

Ohlášené memoáry nejsou prvním dílem zachycujícím život Kathleen Hanna. V roce 2013 měl premiéru dokument režisérky Sini Anderson nazvaný The Punk Singer, který mapoval život a kariéru muzikantky, stejně jako její letitý boj s lymskou boreliózou.

V posledních letech znovu společně s Bikini Kill Kathleen Hanna odehrála několik vystoupení, s Le Tigre je aktuálně na krátkém turné po USA a Kanadě. Zatím poslední alba Run Fast (2013) a Hit Reset, Hardly Art (2016) vydala s kapelou Julie Ruin.