Obrázek k článku V Malajsii je zakázali, teď míří britští bouřliváci The 1975 do Prahy
| Šárka Hellerová | Foto: Samuel Bradley

V Malajsii je zakázali, teď míří britští bouřliváci The 1975 do Prahy

Leckoho by mohlo napadnout, že po rušném roce, během kterého The 1975 mimo jiné zářili na Rock for People a v Malajsii se jim povedlo zrušit jediným polibkem festival, budou chvíli odpočívat. Místo toho britská kapela naplánovala další koncertní šňůru a 14. března 2024 vystoupí i ve Sportovní hale Fortuna na pražském Výstavišti.

Turné Still… At Their Very Best plynule navazuje na předchozí, jež probíhalo od konce minulého roku a převzalo pracovní název loňského alba, které nakonec vyšlo se jménem Being Funny in a Foreign Language. Kapela, která se zrodila v roce 2002 ve Wilmslow nedaleko Manchesteru a v Praze poprvé vystoupila před deseti lety v době vydání svého eponymního debutu v roli předskokanů Two Door Cinema Club, tak dává na vědomí, že se (stále) cítí být ve vrcholné formě. V létě to ostatně demonstrovala v roli headlinerů velkých festivalů po celém světě i u nás. 

„Being Funny in a Foreign Language lze brát jako začátek další éry. Sami The 1975 uvedli, že jedno jejich období s předchozí deskou Notes on a Conditional Form skončilo. Novou etapu rozjíždí kapela s nejúspornější stopáží za celé své fungování a s písněmi tak drze chytlavými a plnými klišé o lásce, že snad kdokoli jiný by byl za takovou troufalost připoután na pranýř a vydán na milost neúprosné kritice. Jenže The 1975 dokážou svou uměleckou obratností a muzikálností vyargumentovat i užívání svých osvědčených hudebních postupů, které znovu působí svěže, efektně a třeskutě zábavně,“ psal pochvalně o páté desce kapely Michael Švarc.

The 1975 se k jejímu nahrávání spojili s aktuálně vysoce žádaným producentem Jackem Antonoffem, mimo jiné držitelem letošní Grammy pro producenta roku. „V životě jsem nic neudělal kvůli vlivu. Zajímá nás jen to, co je dobré pro kapelu. A Jack byl v danou chvíli pro The 1975 to nejlepší. Provází ho pověst zaneprázdněné osoby, ve skutečnosti je prostě dobrý. Pokud jste se s ním někdy setkali a pracovali s ním, pochopíte, proč o něj mají lidi takový zájem,“ vysvětloval Matt Heally s tím, že konečné slovo má v každé případě stejně on sám.

Do Prahy se kapela dostaví téměř rok a půl po vydání alba, které kralovalo nejen britské hitparádě. Ovšem jak deska naživo zní, už jsme se mohli přesvědčit v červnu na festivalu Rock for People. Kapela zde předvedla svou show, jíž dominuje frontman kapely ve slušivém bílém plášti v roli doktora, co má zrovna trochu špičku a během koncertu si pravidelně přihýbá z placatky. Za zády má spoluhráče, co jeho lehce divadelní výkon podpoří bezchybnou hrou.

Poté, co potěšili publikum v Hradci Králové, způsobili The 1975 pozdvižení v Asii. Když Heally na pódiu festivalu Good Vibes políbil na protest proti místním zákonům, které ostrakizují a diskriminují sexuální menšiny, baskytaristu Rosse MacDonalda, nejspíš nepředpokládal, že to povede k téměř okamžitému zrušení festivalu a vyhoštění kapely ze země. „Vše, co k tomu řeknu, je to, že je mi u prdele nějaký mesiášský komplex. Udělat správnou věc často vyžaduje velkou oběť, za kterou přijde jen malá odměna. A když jste vidět, tak vyžaduje správná věc pouze malou oběť, za kterou dostanete všechny odměny. Já i Ross jsme si málem vyholili hlavy, protože jsme mysleli, že půjdeme do vězení za to, že jsme buzeranti,“ uvedl Healy k incidentu během pozdějšího koncertu na Havaji.

Turné Still... At Their Very Best odstartuje v září koncerty v Severní Americe. V březnu příštího roku budeme ve Sportovní hale Fortuna svědky prvního halového koncertu The 1975 v České republice.