Obrázek k článku Hlas z Gladiátora rozvíří Kongresové centrum. Přijede Lisa Gerrard z Dead Can Dance
| Lukáš Rešl | Foto: Fource Entertainment

Hlas z Gladiátora rozvíří Kongresové centrum. Přijede Lisa Gerrard z Dead Can Dance

Jedna z předních zpěvaček světové filmové hudby Lisa Gerrard chystá společně s irským skladatelem Julesem Maxwellem představení jejich společné desky Burn ve Společenském sále Kongresového centra Praha. Pozitivní nahrávka v živém formátu zazní 31. ledna 2025.

Skladatel Hanz Zimmer se svými soundtracky vryl do paměti nesčetné řady filmových fanoušků a zejména jeho veledílo ke Gladiátorovi Ridleyho Scotta patří k vrcholům jeho kariéry. Poměrně málo se však v souvislosti právě s tímto velikánem filmové hudby hovoří také o Lise Gerrard, která na hudbě pro Gladiátora nebo také v posledních letech populární Dunu se Zimmerem spolupracovala. Její hlas však zdaleka nezabředl jen v hutných tůních world music a filmových soundtraccích, které i sama skládá.

Lisa Gerrard se rovněž proslavila v australské skupině Dead Can Dance, kde společně s Brendanem Perrym tvořila neoklasické experimentální duo, které se jen těžko dalo zařadit do konkrétního hudebního subžánru. Díky tomuto projektu se dostala v roce 2012 do blízkého kontaktu s klávesistou Julesem Maxwellem, který do kapely naskočil v roli koncertního hráče. Netrvalo dlouho a Maxwell začal se zpěvačkou pracovat na její vlastní sólové tvorbě.

Druhá píseň z alba Burn (2021)

Jedním z vrcholů spolupráce je bezesporu album Burn, které Gerrard nahrála s Maxwellem v roce 2021. Jedná se o kompozičně bohaté album, jehož nálada se v průběhu poslechu značně mění. Ukazuje tak zpěvaččinu schopnost pracovat s dynamicky proměnlivějšími skladbami, stejně jako s citlivějšími a decentnějšími pasážemi s minimalistickým instrumentálem.

Milovníci atmosférické muziky s bohatým nástrojovým obsazením se u nás mohou brzy těšit na živou prezentaci této desky, jež by měla být doplněna také o příhodný vizuál. Lisa Gerrard s Julesem Maxwellem ji představí v Kongresovém centru Praha na začátku příštího roku.