Obrázek k článku Josef Buchta: I legendy funku bereme v Brně na pivo. Letos přijedou Tower of Power
| Šárka Hellerová | Foto: Tino Kratochvil

Josef Buchta: I legendy funku bereme v Brně na pivo. Letos přijedou Tower of Power

Groove Brno letos čeká patnáctý ročník. Uvítá například legendy funku Tower of Power či Judith Hill, vokalistku Michaela Jacksona, která vystoupí společně s B-Side Bandem – rezidenčním orchestrem festivalu. Co od letošního ročníku čekat přibližuje jeho pořadatel a šéf B-Side Bandu Josef Buchta.

B-Side Band formálně existoval již dřív, nicméně rovněž před patnácti lety odehrál první velké domácí koncerty. Rok 2008 byl přelomový především v životě bandleadera Josefa Buchty. Rozhodl se vyměnit pestrý život velice úspěšného, ovšem nájemného muzikanta za vlastní projekty a paralelně se naplno pustil do tří směrů. Položil základy festivalu, který se dnes jmenuje Groove Brno, otevřel hudební klub a opřel se do kariéry B-Side Bandu. Jaká je situace patnáct let od chvíle, kdy si nakoupil motivační knihy a manažerské příručky, které pak čtyři týdny studoval na pláži v Chorvatsku, aby dokázal vytvořit své vysněné projekty? 

Když jste zakládal Groove Brno, věřil byste, že akci dotáhnete do patnáctého ročníku? 

Takhle neuvažuji. Když se do něčeho pustím, zakousnu se a beru to jako dlouhodobou věc. Když už se člověk k něčemu rozhodne, má to dělat pořádně, protože i když se to nezdá, času na světě máme velmi málo. Nahodilá rozhodnutí v etapách jednoho dvou let vás nikam neposunou. I když byla období, kdy bylo natolik těžké vše ufinancovat, že jsem uvažoval, jestli to má smysl, vždy jsem si řekl, že když už to dělám a dělám to dlouho, půjdu dál. 

Zpočátku se ale festival jmenoval jinak… 

Do desátého ročníku to byl Moravia Music Fest a vznikl jako záštita turné k B-Side Bandem znovuobnovené Jazzové mši Jaromíra Hniličky. Na těchto základech jsem pak budoval převážně jazzový festival. Až poté jsem tomu dal jasnou dramaturgii a stylovou vyhraněnost. 

Proč právě funky a soul? 

Zaměření na funky soul a prvky jazzu – na taneční rytmickou muziku – je myslím u nás jedinečné. Jsou tu výborné jazzové festivaly, ale tohle je naše specialita. Máme díky tomu skvělou pozici u zahraničních agentů i kapel, které přijedou. Ve svém žánru máme v Evropě vynikající pověst. Věřím, že i díky tomu, že se kapelám snažíme poskytnout vynikající servis. Zázemí pro hraní je vždy skvělé, ale je potřeba mít i něco navíc. Snažíme se umělcům představit Brno, vezmeme je na pivo, zábava pokračuje i po koncertě. S většinou kapel trávíme čas do rána. Díky tomu se vytváří skvělé vazby. Na podzim u nás byl třeba nádherný koncert Omara Lye-Fooka, velké hvězdy z Londýna, a ten byl se svou kapelou naprosto unesený. 

Zmínil jste žánrovou vyhraněnost – nebojíte se, že část publika může odradit? 

Výhoda výrazu groove je, že pod něj můžete zahrnout všechnu muziku, co šlape. U nás může hrát cokoli, z čeho jde skvělá energie. Kdybych k nám mohl dostat jakoukoli kapelu, co parádně hraje a nebylo to funky, sám v sobě si to obhájím. Snažíme se nicméně pohybovat v rámci zmíněné scény. Těší mě, že máme mnoho českých premiér. Poprvé jsme přivezli například Judith Hill, bývalou vokalistku Michaela Jacksona, s nímž zpívala duety, která letos vystoupí s B-Side Bandem. Před dvěma lety získala Grammy. Poprvé jsme přivezli i Švédy Dirty Loops, které dnes bookuje agentura Quincyho Jonese a jedou velké světové koncerty. Letos zase máme kapelu Lettuce, také nominovanou na Grammy.

Ke kterému umělci, jenž vystoupí letos, máte osobně největší vztah? 

Je toho víc, ale jsem velmi rád, že se nám asi po pěti letech povedlo domluvit kapelu Tower of Power, jednu z největších světových hvězd svého žánru. Jedou velké celosvětové turné a koncert v Brně je jediný v České republice. Mám vždy radost, když se podaří, že je koncert jen u nás a publikum si odnáší exkluzivní zážitek. A abych se vrátil k té osobní rovině – Tower of Power jsou první zahraniční kapela, kterou jsem kdy viděl, a je jedna z mých nejoblíbenějších. 

B-Side Band pro změnu vystoupí s již zmiňovanou Judith Hill. 

To jsme udělali jako speciální koncert k patnáctiletému výročí. B-Side Band je vzhledem ke kořenům akce rezidenčním orchestrem festivalu a každý rok se snažíme udělat nový projekt. V minulosti jsme hráli například s dvojnásobnými držiteli Grammy Kurtem Ellingem a New York Voices. Judith Hill u nás hrála se svou kapelou v roce 2019 a naprosto mě dostala. Na její koncert se vzpomíná dodnes. Je neuvěřitelná zpěvačka – to člověk musí zažít. Objevil jsem, že v Americe vystupuje i s big bandy, tak jsem ji oslovil a jí se ten nápad líbil. Věřím, že to bude fantastický zážitek. 

Na jaké koncerty se nejvíc vzpomíná? 

Je jich zaplať bůh mnoho. Candy Dulfer, Incognito nebo třeba Francouzi Electro Deluxe s americkým zpěvákem. Dirty Loops jsou také úplní mimozemšťani. Mohl bych toho jmenovat mnoho. Občas si tak plním sny – přivezu někoho, koho dlouho poslouchám, a pak si ho mohu poslechnout naživo. 

Navíc občas ve vlastním klubu. 

Je to tak. Děláme hodně koncertů v Sono Centru, občas máme nějakou halu, ale často jsou i v našem klubu Metro Music Bar, protože u nás komunita, která by poslouchala tento žánr, není zas tak velká. Pokud jde tedy o koncert někoho, kdo přijíždí poprvé nebo teprve začíná, rádi ho dáme do klubu, kde je pak navíc neopakovatelná atmosféra. Mám to rád jako fanoušek i jako muzikant. Hráli jsme s B-Side Bandem třeba i na Colours, kde bylo dvacet pět tisíc lidí, to je úžasné, ale už je to dav. Není to osobní. V klubu vidíte lidem do očí a oni vidí, jak hrajete na nástroj. 

Groove Brno funguje jako festival rozprostřený během roku – jednotlivé koncerty jsou spojené dramaturgickou nití. Přemýšlel jste, že by to bylo jinak? 

Pořád! Moc bych chtěl mít třídenní open air festival, na který by se sjeli lidé z okolních zemí. Byl by to svátek funku. Ale kapely v tomto žánru jezdí spíš podzim a dělat festival venku na podzim nedává smysl. Sehnat řekněme dvacet kvalitních kapel, za kterými si budu stát, v jednom termínu, to je náš problém. Nevylučuji ale, že se to v budoucnu stane. Nyní zatím aspoň rádi vymýšlíme dvojkoncerty, teď budeme mít zrovna dva za sebou – 14. října budeme hrát my s Judith Hill a hostem, kterého teprve zveřejníme. Druhý večer, 15. října, jsem spojil koncert fenomenálních Brooklyn Funk Essentials s projektem D.Y.K., který svou desku natáčel také v Brooklynu. Na tomto koncertě bude úžasné, že můžete proti sobě porovnat český a americký funk jako v zrcadle. Je to krásná příležitost si udělat hezký víkend v Brně. 

Letos vás mimo jiné poslední červencový den čeká koncert s Vojtou Dykem a B-Side Bandem před Stingem. Jak se těšíte? 

Žertujeme, že už jsme se Stingem měli koncertů několik. Protože byla akce kvůli pandemii překládána, někteří známí mi z legrace děkují, že vstupenku na Stinga nyní darovali svým drahým polovičkám darem již počtvrté. Velmi si každopádně vážím toho, že si nás jeho management vybral, protože Sting je jedním z těch, na nichž jsem vyrostl a kteří v začátcích ovlivnili mé hudební vnímání ze všech nejvíc. 

S B-Side Bandem se aktuálně programem koncertů vracíte k oslavám deseti let hraní s Vojtěchem Dykem…

Svým způsobem ano, tohle výročí připadlo na dobu těsně před covidem a my stihli odehrát jen malou část plánovaných vystoupení. Naštěstí jsme zvládli tři velké speciální halové koncerty v Praze, Brně a Ostravě, ale pak jsme rušili asi třicet termínů, které měly následovat v malých městech. Proto letos nejspíš zařadíme jen jednu dvě novinky a jinak pokračujeme v připomínce společné dekády. Na příští jaro a léto pak chystáme úplně nový program s novou deskou. 

Groove Brno 2022

8. 10. Metro Music Bar
Lettuce (USA) 

14. 10. Sono Centrum
B-Side Band ft. Judith Hill (USA) 

15. 10. Sono Centrum
DVOJKONCERT – D.Y.K. (CZ) & Brooklyn Funk Essentials (USA) 

26. 10. Metro Music Bar
Philip Lassiter (USA) 

4. 11. Metro Music Bar
Huntertones ft. Akie Bermiss (USA) 

9. 11. Sono Centrum
DVOJKONCERT – Tower of Power & Spyro Gyra (USA) 

12. 11. Metro Music Bar
Fred Wesley & the New JB’s (USA) 50th Anniversary