Obrázek k článku Marek Ztracený do vánoční písně přizval Hanu Zagorovou. A bohužel i covid
| Daniel Mohr | Foto: YouTube/Marek Ztracený

Marek Ztracený do vánoční písně přizval Hanu Zagorovou. A bohužel i covid

Vánoce jako dřív jsou svým schématem klasická tuzemská sváteční nahrávka. Vybočuje ovšem tím, že se Marek Ztracený v textu rozhodl reflektovat současnou společenskou a hygienickou situaci. Působí to celkem nešťastně.

Spojovat covid s vánoční skladbou nebyla dobrá volba, ale když už to muselo být, dalo se to rozhodně vymyslet lépe a citlivěji, než jak to činí čerstvý Zlatý slavík v písni, do které přizval Hanu Zagorovou. Tedy zpěvačku, která sama kvůli následkům po prodělané nemoci musela zrušit veškeré živé vystupování včetně svého vánočního koncertu v Lucerně. 

„A v televizi říkaj, že nebudou, že tenhle rok skončí ostudou, jenže oni netuší… Že tohle na Vánoce neplatí/ a všechno bude jako dřív,“ zpívají spolu ve skladbě Vánoce jako dřív. 

Jenže ono všechno jako dřív nebude. A to pro tisíce rodin, které budou trávit večer u štědrovečerní tabule bez svých nejbližších, kteří nemoci podlehli. U štědrovečerního stolu to nebude jako dřív ani pro lidi, kteří zrovna mají někoho blízkého v nemocnici na dýchacích přístrojích. Ani ty, kteří se nedostali na plánovanou operaci.

Pravda, že pro ostatní, když přivřou oči před tím, co se děje, to "Vánoce jako dřív" možná být mohou. Ale není to v tuhle chvíli a s predikcemi, které jsou právě na období kolem Štědrého dne, celé trochu sobecké?

Je jasné, že původní autorova myšlenka taková nebyla, že nejspíš chtěl ve vánočním čase šířit naději a ideu, že v těžkých dobách právě sváteční chvíle s rodinou mohou přinášet úlevu. Jenže to bohužel zcela nedomyslel a hlavně špatně načasoval.

Výsledek je spíš jen další voda na mlýn těm, kteří se pandemii po celou dobu vysmívají. Ti v novém vánočním „hitu“ dostanou adventní píseň ze světa, kde nejsou přeplněné nemocnice, vyčerpaní zdravotníci a kde se tak nějak neumírá.

Profesně je všechno v pořádku. Díky velice sympatické dívence v hlavní roli a vcelku originálnímu námětu, jde o na pohled celkem příjemnou podívanou. Spojení Ztracený se Zagorovou také funguje vesměs dobře, v refrénu jejich hlasy společně ladí. To vše ale opravdu nezastíní fakt, že spojení vánoční písně s tématem, která už téměř dva roky rozděluje společnost, je samo o sobě prostě hovadina. A v takovém provedení dvojitá.

Vždyť je tolik témat... Tak snad příště.

Pro hlubší ponor do předvánoční nálady čtěte Definitivní žebříček sváteční pohody od Josefa Vlčka