Obrázek k článku GLOSA: The Fialky vzdávají hold legendám tuzemského punku
| Lukáš Rešl | Foto: Press

GLOSA: The Fialky vzdávají hold legendám tuzemského punku

Pražská stálice domácí punkové scény vydává nový singl z chystané, v pořadí již šesté, řadové desky. Názvem Snad neni konec jasně odkazuje na Visáče, S.P.S. i E!E – kapely, bez kterých by český punk nikdy neměl svůj lesk.

Je pravda, že The Fialky patří na naší scéně mezi mé punkové favority, a to zejména díky energickým koncertům, při kterých sborově celý sál, klub či festival nadšeně haleká a zpívá snadno zapamatovatelné texty, které jsou chytlavé a kolikrát i chytře promyšlené. Novinka Snad neni konec je v tomto ohledu sice písničkou s jednoduchým, zato jasně úderným tématem, který adresuje zejména k veteránům českého punku jako jsou S.P.S., E!E a Visací Zámek, ale i ke světovým legendám punku jako takového.

Ostatně už v první sloce můžeme slyšet slova: „Koho by napadlo, když je mu dvacet, že tu navždy nebude. Až se (U.K.) Subs a (The) Exploited přestanou vracet, možná už tu nic nezbude,“ čímž „Fialky“ připomínají hvězdné britské punkové ikony, které pro řadu domácích kapel u nás byli či stále jsou velkými idoly. Moc pěkný úvod, na který navazuje i silný refrén zakončen klasickým punkovým mottem „punks not dead“.

Druhá sloka je pak věnována odkazu na domácí scénu. „Co to má znamenat, Poslední me!enu,“ těmito slovy kapela připomíná doposud poslední album příbramských punkáčů E!E. Slovy „Adios kamarádi punkáči“ pak výňatek z textu písně Adios od pražských matadorů S.P.S. A dále v textu také polemizují nad tím, jak své nové album nazvou „třeba takoví Visáči“.

Hezká, svižná a lehce nostalgická skladba, která dává vzpomenout nejen za ryzí formu punku a punk rocku, ale především na scénu jako takovou, kterou dříve či později (v ideálním případě) snad nahradí nová generace kapel.

Pozorní posluchači si v povedeném klipu mohou povšimnout třeba tatérky Terky Pet, o které skupina v minulosti napsala písničku Kérky od Terky. Nebo také legendárního DJe Peterku, kterého můžete potkat téměř na jakékoli punkové akci v Praze – na koncertu „Fialek“ bezesporu.

Snad není konec je po Chuligáni II. druhou novinkou z desky, která vyjde 2. února 2025.