Obrázek k článku Glosa: Stal se Eric Clapton konspirátorem, nebo bojuje za pravdu?
| Jarda Konáš, foto: promo snímek

Glosa: Stal se Eric Clapton konspirátorem, nebo bojuje za pravdu?

Tak schválně. Představte si, že jste mladá začínající muzikantka či muzikant a dostanete email: „Ahoj, tady Eric. Děláte skvělou práci.“ A podepsán Eric Clapton. Že byste z toho zjančili? Naprosto pochopitelné.

A přesně takový email dostal kytarista Cambel McLaughin. A vůbec ho nemuselo mrzet, že nešlo o jeho hudbu. Jeho příběh nedávno zmínil časopis NME, ale díky Claptonovi zarezonoval v řadě dalších britských médií. Cambel je členem skupiny Jam for Freedom, která jezdí po britských městech a vystupuje na ulici proti covidovým opatřením. Nelegálně. Takže když na jednom takovém koncertě policie poškodila Jam for Freedom aparaturu a dodávku, nezbylo McLaughinovi než se obrátit na crowdfundingový portál GoFundMe se žádostí, aby se lidé složili na náhradu škod.

Jak píše časopis Rolling Stone, Eric Clapton poslal skupině 1000 liber, ale následně vzniklo těsnější pouto. Clapton skupině půjčil jeho šestimístný Volkswagen Transporter, dal jí peníze na novou dodávku (McLaughin odmítl prozradit přesnou částku) a dohodli se, že zůstanou v kontaktu. Slavný kytarista zkrátka pomohl skupině překonat nepříjemnou chvíli a Jam for Freedom jsou díky němu zase na cestách.

O Claptonovi je známo, že je proti očkování. Už dříve se vyjádřil, že hrát bude pouze tam, kde nebudou platit žádné restrikce pro neočkované. Ale v poslední době hudebník stále častěji vystupuje aktivně na podporu odpůrců očkování, kromě Jam for Freedom jel například krátké turné po (v rámci covidového semaforu) červeně označených státech USA a setkal se s guvernérem Texasu Gregem Abbottem, odpůrcem vakcín i potratů.

Na konci loňského roku se Clapton přidal k Van Morrisonovu singlu Stand and Deliver, který je protestsongem burcujícím k tomu, aby člověk zůstal svobodný a nenechal se ovládat nařízeními ani očkovací lobby. A kromě toho všeho napadá kytarista covidovou komunikaci ze strany novinářů a úřadů jako propagandu.  

Jinými slovy, antivaxeři mají v Claptonovi ve svém týmu velkou posilu. Jeho hlas je silný a nepřehlédnutelný a v Británii se logicky ptají, jak moc to může boj proti nemoci zpomalit, protože každá celebrita Claptonova formátu svým postojem určitou část společnosti ovlivní. Na místě je ovšem otázka, nakolik chce být Clapton skutečně hlasem antivaxerů a nakolik mu prostě jenom došly nervy se situací v Británii?

My v Evropě sice máme s covidem úplně stejné starosti jako britští hudebníci, taky děláme za přísných podmínek, s omezenou kapacitou a nejistotou, že to den před akcí nakonec úřady odpískají, ale problémy britské scény vynásobil na druhou ještě brexit, který tamní hudebníky uvrhl do propasti dalších starostí. Zvedly se jim náklady na cesty, papírování, nehledě na clení merche, kdy (dokud se to nevyřeší obchodními dohodami) jim v kufru můžou na hranicích lézt do každé krabice s tričky. I proti tomuhle řada britských umělců protestuje, jejich hlas se na náměstích mísí s konspirátory a ve volání po svobodě a uvolněných poutech fakt nikdo nebude luštit, jestli jde o svobodu volně hrát nebo si něco nenechat píchat do těla.

Eric Clapton mluví jasně a je pravděpodobné, že se od něj v této šílené době plné vyhrocených názorů dočkáme ještě nějakého toho činu, který bude jedny provokovat a druhým dodá sebevědomí. Právo na názor však má, stejně jako má právo dělat si se svými penězi, co chce. Že ovšem vytáčí řadu fanoušků, kteří si, jak píše časopis Rolling Stone, mažou jeho desky z playlistů svých přehrávačů, to je asi smutným znamením doby, která dřív nebo později přejde. Snad dřív. Ale ne dřív, než se zbavíme covidu. Což se stane paradoxně díky očkování, proti kterému Clapton tak brojí.