Obrázek k článku GLOSA: Před pěti lety zemřel Karel Gott. Vznikají pomníky, klony útočí
| Jarda Konáš | Foto: Profimedia

GLOSA: Před pěti lety zemřel Karel Gott. Vznikají pomníky, klony útočí

Česká populární hudba neměla výraznějšího zpěváka a jeho následovník není zatím ani na obzoru. Možná i proto tu s námi Gott, jeho příběh a repertoár ještě nějakou dobu budou dál.

Ta zpráva se začala šířit rychle. Když 1. října 2019 zemřel Karel Gott, vyjádřil se k tomu kde kdo. Politici vystrojili státní pohřeb a navrhovali pojmenování ulic, televize vysílala reportáže z posledního rozloučení, fanoušci byli ochotní stát před Žofínem klidně celou noc, aby se mohli s mistrem rozloučit.

Nyní, s odstupem pěti let, víme několik věcí. Především že Gotta v českém popu nikdo popularitou ani hlasem nenahradil, ale to nejspíš ani není možné. Zajímavější však je, jak nadále žije jeho památka. Něco je důstojná připomínka, ale jak už to tak chodí, řada věcí připomíná spíš přiživování se na Gottově odkazu.

Je logické, že jeho posmrtné memoáry nebo film Karel mu staví pomník. Ještě aby ne, když se o to zpěvák za svého života postaral. Klusákova kniha Gott: Československý příběh taktéž patří k tomu lepšímu, co se dá přečíst. Ale když projedeme české knižní eshopy, skoro až zarazí, kolik dalších titulů o zpěvákovi vyšlo: Karel – Příběhy z trezoru, Život s láskou: Ivana a Karel Gottovi, Takový byl Karel Gott, Karel Gott: Umělecký a soukromý život, a to jsme namátkou jmenovali jen první tituly na seznamu.

Poslední singl Karla Gotta

Z Gottovy pověsti těží dál i pořadatelé a umělci. Už za měsíc proběhne v O2 areně velký koncert KAREL GOTT …a jeho písně žijí dál, což je naprosto v pořádku, připomínkové koncerty slouží jako milé setkání pozůstalých, přátel, fanoušků a všichni chtějí zkrátka zavzpomínat během jedinečného večera.

Na druhé straně se najdou čerchmanti, kteří vyrazí po Česku s programem pojmenovaným třeba Honza Novák zpívá písně Karla Gotta a kšeft je zaručen. Nejdál toto cizopasení dotáhl nejspíš Kristián Šebek, který s pořadem Můj vzor Karel Gott objíždí republiku už několik let a do konce roku jeho turné čeká třináct zastávek – včetně nejspíš historického dvojáku, kdy podle jeho stránek bude hrát 21. prosince od sedmi večer jak v Plzni, tak Ústí nad Labem. Gottův klon se asi znovu naklonuje.   

Gottovo dílo bylo zkrátka pro tuzemský pop příliš zásadní na to, abychom na něj už jen taktně vzpomínali. Dokud sype, bude se jeho jméno na plakátech objevovat dál. Na posluchači už je, co všechno ještě skousne.

Gottův klon, jenž dnes jezdí po celé republice