Obrázek k článku GLOSA: Pocta Rammstein bude. Navzdory kauzám a nařčením od fanynek
| Dód | Foto: Jan Nožička

GLOSA: Pocta Rammstein bude. Navzdory kauzám a nařčením od fanynek

Když čtu poslední titulky novinových článků, které se věnují mým oblíbeným Rammstein, přepadá mě vztek. Jako většina lidí v dnešním světě mám i já tendenci věřit té slabší a pozornostně zanedbanější straně. Till Lindemann – frontman kapely a známá umělecká osobnost nejen evropského kulturního prostoru aktuálně čelí vlně obvinění ze sexuálního násilí spáchaného na fanynkách.

V kauze samotné je mnoho nejasností a bílých míst na všech stranách, a dokud neproběhne řádné stání, vyjádření a verdikt soudu je absolutně zbytečné cokoliv soudit a odhadovat. Nicméně i tak vyjádření poškozených přiměla vydavatelský kolos Universal zrušit či upravit smlouvy, čímž firma veřejně vyjádřila vztah k celé kauze. Odjinud ale přicházejí zase opačné tendence.

Nizozemská zpěvačka a tvůrkyně Kovacz před týdnem zveřejnila klip k duetu s Tillem Lindemannem, který je obsažen na její aktuální nahrávce. Pikantní, nebo spíš nevhodné je to pak především v ohledu na to, že text písně a obsah videoklipu se má tematicky věnovat příběhu v dětství zneužité zpěvačky.  Kovacz měla nejdřív v plánu od zveřejnění videoklipu s Lindemannem pod tíhou obvinění upustit. Podle jejich slov sice se zpěvákem špatnou zkušenost neměla, ale je samozřejmě loajální k obětem a jejich verzi příběhu. Ptám se – co se změnilo, co se dozvěděla? Klip nakonec s velikou slávou bez většího doprovodného komentáře v červenci spatřil světlo světa.

Zvláštním momentem bylo také vystoupení Eltona Johna na letošním festivalu Glastonbury. Těsně před jeho vystoupení byla divákům přehrána tzv. Warm-up (rozehřívající píseň). Tou nebyl žádný menší hit než Deutchland od Rammstein. Fanoušci a návštěvníci festivalu se od té doby především v komentářích dohadují, co že taková dramaturgie měla znamenat. Vysvětlení zde je o něco jednodušší – Elton John jak sám řekl v podcastu Rocket Hour, je velikým fanouškem Rammstein a píseň byla do warm-upového playlistu zařazena na celé jeho aktuální turné. To vlastně s ohledem na Eltonovu zálibu v showmanství a velkoleposti hudebních show není nic překvapivého. Jen málo současných kapel nabízí tak pestrou a oslňující show jako Rammstein.

Aktuální zprávou je informace o připravovaném tributu skupiny Rammstein. Hold jim vzádávají ty největší legendy industriálních žánrů. Už jen pohled na samotný tracklist připravovaného tributu dává tušit, že tohle bude velkolepé:

Du hast – Burton C Bell, Paul Ferguson & MGT
Deutschland – Front Line Assembly
Sonne – Skold
Engel – Priest
Amerika – Laibach
Feuer frei! – The 69 Eyes
Ausländer – Jah Wobble & Jon Klein
Radio – Julien-K
Ich will – Stoneman
Keine Lust – Lacrimas Profundere
Links 2-3-4 – Manntra
Mein Teil – Original God (bonus track)
Du hast – Leæther Strip (bonus track)

První singl už je venku a podle komentářů nadšených fanoušků i samotných interpretů se na vydání všichni těší. Nic nenaznačuje tomu, že by album 25. Srpna (jak bylo ohlášeno) vyjít nemělo.

I přestože se všichni na vydání takové pocty těší, zůstává za tím vším divná pachuť nevyjasněného. Nikdo si nepřeje, aby zpěvák, který zatím pouze čelí obvinění, byl v každém článku a zmínce labelován jako „rapist“, pokud nic neudělal, stejně jako si nikdo nepřeje, aby zpěvák jeho oblíbené kapely byl skutečně „rapist.“

Vyvstává zde opět otázka, na kterou si mile rád odpovím – Je teď vhodná doba na vydávání pocty Rammstein a duetů s Tillem Lindemannem o sexuálním zneužívání? Není. A to říkám jako fanoušek Rammstein a Tilla Lindemanna, který se na tribut slavných industriálních legend nesmírně těší.