Obrázek k článku GLOSA: Mirai začínají pařit. Povedený song sráží rýmování stylem ctrl + c, ctrl + v
| Jarda Konáš | Foto: Kubo Krížo

GLOSA: Mirai začínají pařit. Povedený song sráží rýmování stylem ctrl + c, ctrl + v

Kapele nejde upřít snaha o posun. Nový singl all night long prokazuje energii, kterou Mirai už dříve uměli předvést naživo, do nahrávek se do této doby ovšem příliš nepropisovala.

Kdo někdy slyšel Mirai naživo, ví, že tahle skupina se do toho umí opřít. V singlech to ovšem nedávala moc najevo, hrála na jistotu rádiovky a kvůli tomu je u řady lidí zaškatulkována jako kolovrátkový otravný poprock. Na sociálních sítích prakticky nenajdete vlákno komentářů tákající se kapely, kde by se v tomto směru někdo nevyjádřil.

Že dotyční Mirai trochu křivdí můžeme definitivně slyšet právě v singlu all night long. Jde proti všemu, co jsme od kapely doposud slyšeli, a taky jde proti trendům typických rádiovek. Mirai nejde upřít, že se zvukově posouvají. Ne že o tom mluví v rozhovorech, ne že si jenom sem tam na další desce odskočí do jiných žánrů a jinak si hrají ten svůj standard, oni soustavně pracují na tom, aby neskončili zaškatulkovaní v čemsi, co je kdysi proslavilo a budou to ždímat, dokud chodí lidi. To si zaslouží uznání.

Proto není nový singl v rámci diskografie kapely žádná kuriozita, působí jako přirozený článek řetězce jejího vývoje. Bezpochyby v tom hraje roli i pokračování spolupráce s producentem Ondřejem Fiedlerem. On i druhý producent skladby Lukáš Chromek mají cit pro propojení popu s klubovými kytarami, bez nich by noví Mirai takhle rozhodně nezněli. Má to švih, má to šťávu i vstřícnou dvouminutovou stopáž. Značka ideál.

Abychom ale jenom nechválili, jeden škraloup si Mirai přeci jen přitáhli z minula. V písni se zpívá: „Zkusím si vzpomenout / radši mi ale řekni, co se dělo celou noc / jizvy na rukou / flashbacky, volání o pomoc.“ A teď text Kde jsi byla celou noc z alba Maneki Neko: „Je mi to jedno, kde jsi byla celou noc / když ráno přijdeš namol voláš o pomoc.“

Ne že by skladby Mirai byly běžně velká poezie, o tom hudba kapely nikdy nebyla. Ale tohle rýmování stylem ctrl + c, ctrl + v zbytečně sráží jinak velmi dobrý singl, který je, jak se zpívá v úvodu, poctivý „friday night song.“