Obrázek k článku Glosa: Festival snů, nebo další podvod? Proč budí When We Were Young emoce?
| Daniel Mohr, Foto: Warner Music

Glosa: Festival snů, nebo další podvod? Proč budí When We Were Young emoce?

Pro jednu generaci hudebních fanoušků může být festival When We Were Young v Las Vegas největší hudební událostí v historii. Proč akce, jejímiž headlinery jsou My Chemical Romance a Paramore, jedny tolik přitahuje a druzí z ní mají obavy?

Na několika pódiích se má během jediného dne vystřídat více než padesát kapel, které představují to nejlepší, co přinesl hudební žánr emo. Festival se se stejným programem opakuje ve dvou dnech - 22. a 23. října letošního roku. Někteří fanoušci se dokonce obávají, že je program akce příliš dobrý na to, aby byl skutečný a vzpomínají podvodný, nikdy neuskutečněný, Fyre Festival. I ten vypadal lákavě... Přesto se festival When We Were Young v podstatě okamžitě vyprodal. Proč se o něm tolik mluví? Nejprve si připomeňme význam hudby, které tato akce s nádechem nostalgie vzdává hold.

Když emo vládlo hudebnímu světu

Pojďme se podívat do roku 2006. V té době se totiž do popředí opět dostala emo hudba, která se však již nenacházela ve vlnách hadrcore nebo punku, kde se objevovala při svých vzestupech v osmdesátých či devadesátých letech, ale stala se mnohem přístupnější široké škále mladých hudebních fanoušků, jelikož hudebně čerpala z úspěchů pop-punkových, pop-rockových nebo vyloženě rockových kapel jako byly například Blink 182, Jimmy Eat World nebo Foo Fighters. Mezi největší průkopníky emo subkultury v rockové muzice patřili jednoznačně My Chemical Romance. Jejich album Black Parade naprosto změnilo vývoj v samotném žánru a jedna generace dospívajících díku tomu dostala novou možnost útěku od reality.

Na emo vlnu, kterou naplno odšpuntovali My Chemical Romance pak naskočily i zaběhlé kapely jako Fall Out Boy a Panic! At The Disco. Už nešlo o tak depresivní emo jako v předešlých érách. Texty byly melancholičtější, cílily spíše na mladší publikum, které trápily obvyklé situace, kterými si v dospívání prošel každý. Tato éra se však začala postupně vytrácet po roce 2010, kdy se kapely začaly vracet ke své dřívější tvorbě, či se přizpůsobily současnějšímu zvuku i vzhledu, s nimiž jsou spojeny i dnes.

Snaha napravit si reputaci

Zpátky v čase se nyní fanoušci mohou přenést díky novému projektu Live Nation. Na festivalu When We Were Young se představí ti nejlepší z emo období na jednom místě. Kromě setlistu, který je pro řadu fanoušků splněným snem, se živě diskutuje o pořadateli akce. Společnost Live Nation byla spojena festivalem Astroworld, jenž skončil tragicky. Nyní je proto vyšetřována a čelí žalobám. Festivalem When We Were Young si chce podle mnohých vylepšit pošramocenou reputaci. Na nastalé otázky ohledně bezpečnosti Live Nation ihned reagovala a snažila se rozptýlit obavy. Soudě dle toho, že den po zahájení prodeje už se lze jen zapsat na čekačku, buď se jí to podařilo, nebo převládla touha užít si velkolepý hudební návrat v čase. 

Nezbývá než doufat, že si výborně obsazený festival návštěvníci v bezpečí a pohodě vychutnají. Vždyť už při pohledu na pestrobarevný plakát by člověk nejraději bookoval letenku.