Obrázek k článku Blíží se boj o vstupenky na Glastonbury. Festival ulovil „velkou americkou hvězdu“
| Šárka Hellerová | Foto: Andrew Allock

Blíží se boj o vstupenky na Glastonbury. Festival ulovil „velkou americkou hvězdu“

Fanoušci legendárního festivalu Glastonbury mají pohotovost. 2. a 5. listopadu jdou do prodeje vstupenky, po kterých se s velkou pravděpodobností opět jen zapráší, aniž by bylo známé jediné jméno programu. Zároveň se množí dohady o možných headlinerech, aktuálně se nejvíc skloňuje jméno Madonna.

Když organizátorka Emily Eavis v polovině října navštívila londýnský koncert Madonny a podělila se o jeho střípky na sociálních sítích, znásobily se spekulace, že mezi hlavními hvězdami festivalu bude právě ona. Britská média a fanoušci festivalu se snaží uhodnout i další interprety, hovoří se mimo jiné o Coldplay či Dua Lipě. Zatím lze ovšem pouze hádat. V čerstvém rozhovoru ovšem Eavis s jistotou prozradila jediné dvě věci: Kompletní line-up by ráda zveřejnila začátkem roku. A slot vyhrazený legendám příští rok obsadí žena.

Festival Glastonbury bývá beznadějně vyprodaný, i když Emily Eavis upozorňuje v podcastu Sidetracked na BBC, že to nebere jako samozřejmost. Nastaly i ročníky, kdy se poslední vstupenky prodaly až v průběhu akce takzvaně „na bráně“. Jako příklad vzpomněla rok, kdy byl Headlinerem Jay Z, a to bylo už v roce 2008. V posledních letech ale bývá akce vyprodána prakticky okamžitě – od roku 2015 stačí opozdit se s nákupem o pouhou hodinu a už se na slavnou Worthy Farm v průběhu festivalu nedostanete.

Díky bohu za ten slot!

Emily Eavis v rozhovoru s Annie Macmanus and Nickem Grimshawem přiblížila, jak probíhají přípravy dalšího ročníku a prozradila, že line-up ještě není zcela kompletní – což ovšem pro organizátory znamená i možnost využít nenadálé příležitosti. Jedna taková se nedávno naskytla.

„Rok 2024 stále trochu visí ve vzduchu,“ přiznala Eavis v podcastu zveřejněném 24. října. Obvykle má prý festival všechny umělce zabookované na začátku července, nicméně letos trochu vyčkával a nejspíš se to vyplatilo: „Letos jsme to trochu protáhli a minulý týden jsem měla telefonát od opravdu velkého jména z Ameriky. Ona osoba říkala, že bude příští rok poblíž. Říkala jsem si, díky bohu, tohle je neuvěřitelné. Díky bohu, že jsme ten slot podrželi.“

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Emily Eavis (@emily_eavis)

Aniž by pořadatelka festivalu, která je dcerou jeho zakladatele Michaela Eavise, byla konkrétní, prozradila, že po ročníku, kde byly headlinery samí muži (Elton John, Arctic Monkeys a Guns N`Roses), tentokrát mezi hlavními hvězdami nejspíš budou dvě umělkyně.

Každý rok je navíc na Glastonbury vyhrazen jeden čas pro koncert některé z hudebních legend, která je de facto čtvrtým headlinerem festivalu. Letos to byl Cat Stevens (který přijal jméno Yusuf). Emily Eavis potvrdila, že tato pozice bude v roce 2024 patřit ženě. Před čtyřmi lety Eavis hovořila o tom, že by byla ráda, aby byl line-up festivalu genderově vyvážený. Proto byl loňský ročník, kdy nejprestižnější časy na Pyramid Stage patřily výhradně mužům, z tohoto úhlu pohledu kritizován.

„Každý kdo o tom něco ví, tuší že je pro mě důležité mít co nejrozmanitější line-up,“ komentovala to Eavis s tím, že je možná chyba, že o tématu tak moc hovoří, protože pak lidé mohou být zklamaní, když se to sejde jako letos. „Vždy se snažím, aby to bylo co nejvyrovnanější. S umělkyněmi je to složité, protože dost headlinerů prostě není, ale my je také vytváříme - dáváme jim neustále prostor na menších pódiích, takže věřím, že brzy ten rybník bude větší.“ Zároveň připomněla, že i letos měla být mezi headlinery žena, své vystoupení ale zrušila na poslední chvíli. 

Eavis v podcastu také odpovídala na otázku, čím je festival, který její rodina vybudovala, tak výjímečný, že ho tolik lidí miluje: „Je to těžké, nevím, během těch padesáti let se to pomalu vyvíjelo. Není možné, aby něco podobného člověk vytvořil nyní – představte si, že by člověk šel na úřad a ptal se, jestli můžete něco takového přivézt do malé vesnice. To by se nestalo,“ uvažovala. „Na tom nastavení je něco jedinečného. Navíc je to náš domov. Ta péče a láska k farmě… všechny tyhle věci mají vliv.“

O vrcholech Glastonbury 2023 si přečtěte v článku Honzy Vedrala: Off The Road - Památné momenty. Poslechněte si i vyprávění v podcastu: