Obrázek k článku Placebo vynadali italské premiérce do fašistek. Zpěváka Briana Molka šetří policie
| Lukáš Rešl | Foto: Profimedia

Placebo vynadali italské premiérce do fašistek. Zpěváka Briana Molka šetří policie

Italská prokuratura zahájila vyšetřování frontmana britské skupiny Placebo Briana Molka za to, že podle místních médií veřejně označil italskou premiérku Giorgiu Meloniovou za "rasistku" a "fašistku". Informovala o tom agentura AFP. K incidentu došlo 11. července na festivalu Sonic Park u Turína. Americko-britskému zpěvákovi za to hrozí pokuta a řada italských obcí ruší kapele koncerty.

Na koncertu v loveckém zámku Stupinigi (vzdálený deset kilometrů od Turína) tou dobou bylo na deset tisíc fanoušků. Jak je vidět z videí zveřejněných na sociálních sítích, Molko si v průběhu setu pustil pusu na špacír a prohlásil o premiérce, že je "kus h*vna, fašistka a rasistka". Svá ostrá slova přitom křičel v italštině.

Šestačtyřicetiletá Giorgia Meloniová stojí v čele nejpravicovější italské vlády od druhé světové války a je často kritizována za politiku vycházející z nechvalného odkazu dob Benita Mussoliniho. Její vládu charakterizuje především protiimigrační politika a také plány na omezení práv LGBTQ. Za sprosté nadávky hrozí Molkovi podle italského trestního zákoníku pokuta ve výši od 1 000 do 5 000 eur (24 000 – 120 000 korun) za to, že "veřejně hanobí republiku". Paragraf zahrnuje vládu, parlament, soudy i armádu.

Na základě Molkova výroku již řada italských obcí oznámila, že skupině nedovolí vystupovat ve svých regionech. Skupině Placebo za tento "prohřešek" tak navíc hrozí i zákaz nadcházejícího italského koncertu, jenž je naplánován na 1. srpna ve městě Sassari na Sardinii. Pravicový člen tamní městské rady Mariolino Andria vydal výzvu, v níž se přímo starosty města Nanniho Campuse ptá, "jaká opatření hodlá správa města přijmout, aby se zabránilo nepříjemné replice toho, co se stalo ve Stupingi, a jak hodlá případně cenzurovat takové akce". Starosta města v reakci na to uvedl, že nebude pořádání koncertu bránit. „Obec Sassari nikoho neodsuzuje ani nepoučuje. Pokud se Placebo dopustí obscénních nebo vulgárních činů, bude se zodpovídat před soudem, nikoli před starostou nebo krajem.“

Problém má i samotný festival Sonic Park, který se koná také ve městě Matera. Právě vedení tohoto města totiž po incidentu v Stupinigi oznámilo, že odejme festivalu dotace.

V souvislosti se záznamy, které dokládají Molkův výrok proti vládě, je nutno zmínit, že na nedávném koncertě (26. června) Placebo v dublinské 3Areně, Molko okřikl velké množství návštěvníků, kteří si koncert nahrávali na telefon. Vadilo mu, že nežijí přítomností. Kapela již dříve na sociálních sítích sdílela žádost, aby se návštěvníci během jejich koncertů zdrželi používání telefonů.