Obrázek k článku Frontman Rammstein Till Lindemann byl zatčen v Rusku. Prý porušoval hygienická pravidla
| Jarda Konáš | Foto: Jens Koch

Frontman Rammstein Till Lindemann byl zatčen v Rusku. Prý porušoval hygienická pravidla

Nestává se často, aby ruská policie zatkla a vyslýchala zahraniční hvězdu. Zpěváka Rammstein Tilla Lindemanna to potkalo 28. srpna a celá kauza bude mít pravděpodobně dlouhodobé následky.

Pro zpěváka a jeho manažera Anar Reibanda si policie přišla na hotel, kde byli ubytovaní před Lindemannovým víkendovým vystoupením ve městě Tver na festivalu McLarine for the Homeland. Vystoupení bylo zrušeno a pořadatelé festivalu celou situaci kladou do souvislostí s blížícími se volbami a tlaku ze strany úřadů umlčet veřejné projevy, které s festivalem bývají spojovány.

Reakce policie je jiná, Lindemanna zatkli údajně kvůli porušování hygienických opatření v souvislosti s hromadnými akcemi a opatřeními proti šíření Covid-19. A jeho manažera Reibanda viní z nelegálního vstupu do země na turistické vízum, neboť je podle tvrzení státních zástupců spolupořadatelem festivalu a do Ruska tak přicestoval pracovně.

Případ má ovšem ještě druhou rovinu. Lindemann se svým týmem natáčeli před několika měsíci v petrohradské Ermitáži klip k písni Beloved Town. K natáčení měli povolení, se slavnou galerií uzavřeli smlouvu, ale když později začal Lindemann prodávat video z galerie ve formátu NFT (zjednodušeně řečeno originální umělecké dílo v digitální formě), Ermitáž se ohradila, že o zpeněžení videa v podobě NFT nebyla informována a došlo k porušení smlouvy. Vzhledem k tomu, že NFT videa prodával Lindemann v rozpětí od 299 do 100 000 euro, dá se čekat, že ruské úřady zatčení navážou i na vyrovnání se s muzeem.

V současné chvíli neznáme vyjádření zpěváka a jeho managementu a na ruské straně dochází k tradičnímu zmatku, kdy úřady tvrdí něco jiného než umělecké sféra stojící za festivalem. Pokud se však prokáže vina jak zpěváka, tak jeho manažera, je možné, že kromě pokut budou mít do budoucna problém i se vstupem do země.

Za Lindemannovým zatčením možná budou i problémy se vznikem klipu Beloved Town.