Obrázek k článku FOTO: Stone Smoker Festival je zjevení na mapě tuzemských festivalů
| Marek Reinoha

FOTO: Stone Smoker Festival je zjevení na mapě tuzemských festivalů

O víkendu 20. až 21. srpna se ve Skalákově mlýně konal druhý ročník nejhipísáčtějšího a nejpsychedeličtějšího festivalu u nás – Stone Smoker Festival. Jelikož jsem byl loni na prvním ročníku, a i letos line-up sliboval vydařenou taškařici, opět jsem se tam vypravil. A zase to byla podařená akce.

Kdo jste ještě ve Skalákově mlýně nebyli, nevíte, že je to prostor, který je pro takou akci jako dělaný. Ono se to nedá moc popsat, to se musí vidět a hlavně zažít. Kam člověk zabloudí, kam se podívá, tam na něj vykoukne nějaké staré posprejované auto marně odolávající přírodě nebo letité budovy zkrášlené artefakty z dob minulých. Prostě prostor, který sám o sobě skvěle navozuje atmosféru předznamenávající následnou hudební produkci.

Jelikož se jedná o žánrový festival zaměřený na psychedelii a temný stoner, nemohli chybět tuzemští klasici žánru ani nová svěží jména. Tedy jsme si mohli užít vystoupení pschedelic-popových Purplefox Town, hippie partičku Madhouse Express, jazzově psychedelické Marcel Gidote´s Holy Crab, stoner psychedelický buldozer Acid Row nebo šamanštější variaci na Balck Sabbath, skupinu Trahir. Z tuzemských zástupců mě potěšilo vystoupení skupiny Fat Old Donald, která svými melancholickými opusy plnými minimalismu a netradičního post-rocku otevírala sobotní program, a kterou jsem hodně dlouho neslyšel naživo. A překvapili mě extravagantní alternativci Panoptikum, kteří se od doby, kdy jsem je slyšel naposled, hodně posunuli kupředu.

Nechyběli však ani zástupci zahraničí a jejich výběr se opravdu povedl. Vypíchnout bych chtěl vesmírné indiány Red Scalp z Polska, kteří uzavírali páteční program a pro mě byli vrcholem dne. Westernová atmosféra vycházející ze stoneru, doomu a psychedelie za výrazné a neotřelé podpory synťáku a saxofonu. Výborný. Zapomenout nesmím na ukrajinské Sex Blender (které za sebe pokládám za vrchol soboty) a jejich dokonalý hudební mix stoneru a krautrocku, nebo na dva rakouské zástupce, bluesově psychedelickou skupinu Hypnotic Floor a trio Johnny And the Rotten, které si svojí našlápnutou kombinací noiseu, punku a surf-rocku vysloužilo i stage diving v publiku.

Stejně jako vloni byl Stone Smoker Festival podařená akce, takové malé zjevení na mapě tuzemských festivalů. Leč stejně jako vloni byl jeden stánek s jídlem opravdu málo a stejně jako vloni mi vadilo, že se pivo čepovalo do jednorázových kelímků. Ještě, že jsem měl kelímek vlastní a nemusel plnit žluté pytle po každém vypitém pivu.

Acid Row

IAmNøt

Panoptikum

China Soup

Fat Old Donald

Hypnotic Floor

Island Mint

Johnny and the Rotten

Madhouse Express

Marcel Gidote's Holy Crab

Ploy

Purplefox Town

Red Scalp

Sex Blender

Trahir