Obrázek k článku Foto: Madhouse Express vystřelili do vesmíru celé Planetárium
| Radek Pavlovič | Foto: Vojta Florian

Foto: Madhouse Express vystřelili do vesmíru celé Planetárium

Slavné pražské Planetárium a zhoubovaná psychedelie lokálních Madhouse Express? To se muselo stát! Dokonale komplementární spojení! Po okraj narvaný sál se stal svědkem unikátního koncertu v pozemské datum 18. října 2021. Na okružní cestu po vesmíru stačila pouhá hodina.

Každý, kdo se jen trochu zajímá o aktuální dění na české kytarové scéně, o Madhouse Express asi musel zavadit. Začínali jako prachobyčejná kopírka všech těch 60s revivalů na Západě. Z půvabně jalové kapely, co chtěla znít psychedelicky (ať už to znamená cokoliv), se během let stala špička žánru u nás. Nyní svou psychedelicky rockovou mlhu s patřičným vintage odérem vaří ve všech koutech Česka. A právem se začínají rozhlížet i po Evropě.

V Planetáriu bylo od prvních tónů znát, že hraje tzv. “hotová kapela”. Stylový debut Surreal Meadow (2020) je ostatně silný argument do debaty. Právě na něm speciální koncert stavěl, ale hrály se i dosud nevydané novinky nebo letité písně jako Time Is Lying. Madhouse Express už dávno mají svůj sound, který se pohybuje primárně v psychedelických vodách, ale nebojí se ani popu nebo naopak prog rocku. Exkurze na hranici vesmíru byla v jejich společnosti omamná jak nejsilnější opiáty.

Je v tom zvláštní shoda náhod. Kosmologie jako věda aktuálně řeší svou budoucnost. Převratné objevy téměř nepřicházejí, primárně se ověřují teorie z 20. století. Výklad vesmíru se natolik zkomplikoval, že ho běžný smrtelník už nemá šanci pochopit. Vědci si lámou hlavu, jak vesmír zase přiblížit lidem. Mohla by být cestou psychedelická hudba?

Madhouse Express – 18. 10. 2021, Planetárium Praha