Obrázek k článku Festival pro bejbypankáče bude! 11. září v Hradci Králové
| Redakce | Foto: Petr Klapper

Festival pro bejbypankáče bude! 11. září v Hradci Králové

Stejně jako loni se mohou děti a jejich rodiče těšit na festival Kefírek. Ve Festivalparku v Hradci Králové v sobotu 11. září vystoupí mimo jiné Pokáč, Mixle v Pixle či Kašpárek v rohlíku. Chybět nebudou popelářská fára, trávožery ani opravdový bagr.

“Udělat Kefír v plné palbě letos vzhledem ke koronaviru nešlo. Povedlo se ale uspořádat alespoň Kefírek. Jeho program je menší, než jsou návštěvníci zvyklí, troufnu si ale říct, že zážitky a radost budou i tak velké,” věří Michal Thomes z pořádající organizace Kefír, s. r. o.

Na festivalu vystoupí srdcová kapela každého správného předškoláka Mixle v Pixle v čele s frontmanem Vypsané fiXy Mardim, písničkáři Pokáč a Xavier Baumaxa nebo zpěvák Ivan Mládek se svým Banjo Bandem. Hudební program vyvrcholí velkým koncertem bejbypankové kapely Kašpárek v rohlíku. A kdo by neměl dost, čeká na něj ještě v neděli dopoledne v rámci kempu skupina divokých písní a ztřeštěných tanců BomBarďák.

Na Kefírku samozřejmě nebude chybět divadlo ani jedinečné atrakce jako svezení na stupátku popelářského fára či na trávožerech, obří houpačka na jeřábu nebo bejbypankové kadeřnictví. Vrací se také cesta pošťáka a hlavně bagrování opravdovým bagrem, které bylo před lety na Kačině velkým hitem nejen u malých bejbypankáčů, ale hlavně u jejich tatínků.

Na rozdíl od předchozích let, kdy se festival konal v zahradě zámku Kačina nebo v případě loňského menšího Kefírku na pražském Výstavišti, letos zamíří návštěvníci do Festivalparku v Hradci Králové. “Jak se ukázalo, místo je spjaté s bejbypankem již od pravěku. Při archeologickém průzkumu jsme objevili prvobytně pospolnou elektrickou kytaru, lepší prostor pro konání Kefírku jsme si proto nemohli přát!” vysvětluje sám prezident festivalu Kašpárek v rohlíku s tím, že nález samozřejmě bude v areálu k vidění.

Nejvěrnější fanoušci v Hradci přespí v kempu ve vlastních stanech či karavanech, ale i v pronajatých týpý nebo v luxusních stanech Chill Village. Jen oni si v pátek večer užijí speciální noční komentovanou prohlídku areálem, pobaví se také v dětském autokině, ve kterém malí diváci sledují filmy ze sedaček vymontovaných z Land Roverů.

Foto: Hana Kružíková

Festival Kefír se do roku 2019 konal pravidelně poslední prázdninový víkend v zahradě zámku Kačina u Kutné Hory. Šlo o jedinou akci v Česku, která cílí v jeden okamžik na celou rodinu a blíží se přitom velkým hudebním festivalům. Na poslední sedmý ročník se sjelo sedm a půl tisíce lidí. Loni kvůli koronaviru dorazily rodiny alespoň na skromnější Kefírek na pražském Výstavišti.

Celý program a vstupenky naleznete na webu Kefíru

Ohlédnutí za Kefírem 2019