Obrázek k článku Sharktank srší energií. Seznamte se s rakouskou hudební kometou
| Lukáš Rešl | Foto: Spoon Agency

Sharktank srší energií. Seznamte se s rakouskou hudební kometou

Na rakouské alternativní scéně silně rezonují od roku 2020. Jejich debutová píseň Washed Up má na streamovacích platformách miliony přehrání a začínají tak překračovat hranice své domoviny. Nyní trio Sharktank, které kombinuje všemožné styly populární hudby, zkouší zaujmout singlem Boogieman.

Sharktank vtrhli na rakouskou scénu s taneční a zároveň poněkud prazvláštní elektronickou muzikou, ze které zádumčivá energie vyloženě srší. Jejich žánrovou rozmanitost odráží písničky ovlivněné žánry jako rap, hyper-pop, moderní elektronika či post-punk. I díky tomu si na jejich projevu zkrátka každý najde to své.

Základy nezávislého projektu položili rakouský producent Marco Kleebauer a rapper Mile Lechner během pandemie v roce 2020. Po několika společných sezeních ve studiu se rozhodli k sobě přidat také zpěvačku a kytaristku Katrin Paucz. Trojice si sedla. Netrvalo dlouho a v červnu roku 2021 byla na světě první deska s titulem Get It Done.

Debutová nahrávka s sebou přinesla i doposud nejúspěšnější singl kapely, Washed up, jenž od doby svého vydání nastřádal miliony poslechů ve streamech. Pohodová a značně uvolněná písnička s lehkým náznakem reggae nálady asi nejlépe odráží profil kapely, který by se dal zjednodušeně popsat jako zádumčivá alternativa. Bez ohledu na škatulkování a snahy tuhle partičku nějak hudebně ukotvit Sharktank nabízí zase trochu jinačí muziku, kterou ocení zejména fajnšmekři a milovníci undergroundových projektů.

Svou fazónu kapela neztratila ani na druhé desce Acting Funny (2023), která vyšla loni v srpnu. Právě loňský rok byl pro kapelu zásadní hned z několika důvodů. Nejenom, že se o nich díky stoupajícím streamovacím číslům začalo více hovořit i za rakouskými hranicemi, ale kapela také absolvovala řadu festivalů, získala nominaci na cenu Amadeus Austrian Music Award v kategorii Alternativa či ocenění Artists to Watch 2023 Asociace nezávislých hudebních společností Impala.

Trio letos čeká  rok, který se ponese ve znamení evropského turné s indierockovými raketami Giant Rooks i vlastní šňůry po Rakousku a Německu. Navíc se skupina chystá vydat nové EP s titulem Blindsided, ze kterého právě vypustila první singl – tajemný track Boogieman.

Na něm Sharktank překvapivě zařadili vyšší rychlostní stupeň a znatelně se rozjeli. Svižnou a pěkně odsýpající novinku, ve které pěkně vyniká kontrast mezi rapovými linkami Lechnera a vesmírně zprodukovaným vokálem Katrin Paucz, navíc okořenili klipem v retro šabloně. Jedinci trpící epileptickými záchvaty by ho sice měli raději vynechat, ale k náladě zvláštní skladby se více než hodí.