Obrázek k článku VIDEO: Eddie Vedder baladou The Haves ohlašuje sólové album na únor
| Daniel Mohr | Foto: Danny Clinch

VIDEO: Eddie Vedder baladou The Haves ohlašuje sólové album na únor

Frontman legendárních Pearl Jam ukončuje dlouhé čekání fanoušků jeho sólové tvorby. Po víc než deseti letech vydá 11. února svoji třetí studiovou desku Earthling.

Ačkoliv je jedenáct let dlouhá doba, Eddie Vedder si v mezičase na nedostatek práce nemohl stěžovat. Za tu dobu totiž stihl vydat dvě desky s Pearl Jam, nahrát soundtrack k filmu Seana Penna Flag Day, vydat vlastní EP Matter of Time, objevit se na nové desce Eltona Johna či po boku Toma Morella a Bruce Springsteena nahrát cover nesmrtelné skladby Highway To Hell.

První informace o nové desce přišla už s prvním singlem Long Way, který vyšel začátkem září, ale až nyní se skladbou The Haves získává novinka konkrétnější obrysy.

Deska spatří světlo světa v únoru a při pohledu na obsazení producentského postu si můžeme všimnout, že Vedder nechce nechat nic náhodě. Pozval si totiž k nahrávání čerstvého držitele Grammy Andrewa Watta, který se může pyšnit spoluprací s lidmi jako jsou Ozzy Osbourne, Post Malone, Justin Bieber, Elton John nebo Ed Sheeran. Oba hudebníky  pojí dlouholeté přátelství a když Vedder letos na jaře přijel do Los Angeles na benefiční koncert, zastavil se u Watta na návštěvu. Vzal do ruky kytaru a začal hrát, což vyústilo v album, na které se nyní můžeme těšit. 

„Od začátku na tom bylo něco, za čím jsem chtěl jít a dokončit to,“ řekl Watt magazínu Variety o prvních jamech, které vyústily v předchozí singl Long Way. „Byli jsme na správném místě ve správný čas a všechno se dělo velmi přirozeně. Zní to jako lidé, co spolu hrajou v jedné místnosti, a tak by to u dobré rockové písně mělo být.“

Jedinečným důkazem symbiózy mezi Vedderem a Wattem je i druhý singl The Haves. Tato pětiminutová a do posledního detailu vyladěná balada vás, pokud se jí podvolíte, citově vyždímá do poslední kapky. Pokud tedy nejste uvnitř mrtví. I když se to může na první pohled zdát, tak The Haves rozhodně není žádný emocionální kalkul. Na první a možná i třetí poslech totiž skladba nijak zvláštně nepůsobí. Když ale začnete víc vnímat úplně jednoduše napsaný text a nezaměnitelný vokál Veddera, rázem jste v tom. Spadne vám do oka meteorit a nevíte, jak to zastavit. Kouzlo je v tom, že se ve skladbě může najít skoro každý právě díky tomu, jak jednoduše je napsaná.

Teď už nezbývá nic jiného, než poznačit jedenáctého února do kalendáře a věřit, že album Earthling bude plné podobně kvalitních kousků. Parádní by bylo, pokud by Vedder přijel Earthling představit v sestavě, v jaké hrál v září na kalifornském Ohana Festivalu. Vystoupili tam s ním Josh Klinghoffer, Glen Hansard, baskytarista Pino Palladino, Andrew Watt coby kytarista a bubeník Red Hot Chili Peppers Chad Smith.