Obrázek k článku Dýchej je především o naději. Vyšlo nové album Davida Stypky
| Redakce | Foto: Radek Drbohlav

Dýchej je především o naději. Vyšlo nové album Davida Stypky

Na albu Dýchej pracoval David Stypka od roku 2018. I poté, co v létě roku 2019 onemocněl. Některé skladby přepsal, aby odrážely jeho aktuální životní rozpoložení. Album dokončili zpěvákovi spoluhráči a přátelé ze skupiny Bandjeez s producentem Martinem Ledvinou.

„Jestliže předchozí deska neboj. byla o všemožných formách strachu, tak Dýchej je především o naději," říkají členové Davidovy skupiny Bandjeez - Matěj Drabina, Pavel Sotoniak a Maro Zeman.  „David byl nový archetyp umělce, samorost a originál, jeden z největších svojí generace. Když mi hrál a zpíval svoje nápady, věděl jsem, že je to úplně nové, čerstvé a objevné, ale pocitově jako bych ty písně dávno znal,“ myslí si Martin Ledvina, který v den vydání desky Stypkovi v osobním vzkazu na Facebooku napsal: „Písně jsi napsal úžasný, kapela hraje, nazpívals to jako pán, celá deska je boží. Zajímalo by mě jak může bejt v jeden okamžik něco tak temný a zářivý zároveň.“

Den před vydáním alba bylo zveřejněno lyric video k singlu Farmářům, jenž byl do éteru uveden již v srpnu a sálá z něj léto a čistá láska.

„Davidovy písničky zobrazují život a svět kolem nás tak přesvědčivě a emotivně, že je téměř jisté, že stopa, kterou zanechají, je nesmazatelná.  Je zázrak, že i v dnešní době se najdou originální tvůrci, kteří drží svůj pomyslný palec na tepu doby. Nové album Dýchej to jenom potvrzuje,“ shrnuje Martin Červinka, kreativní ředitel vydavatelství SinglTon, které album vydalo.