Obrázek k článku Depeche Mode, The Rolling Stones či Jackson obsadili spolu s českými umělci Příkopy
| Šárka Hellerová

Depeche Mode, The Rolling Stones či Jackson obsadili spolu s českými umělci Příkopy

Výstava fotografií 30 let svobodné kultury připomíná, že umění a kulturní akce jsou zásadní součástí našich životů a mají se co nejdřív vrátit.

Velkoformátové fotografie na dvou desítkách panelů mapují řadu nezapomenutelných událostí, které se od Sametové revoluce odehráli. Celý příští měsíc bude výstava, jež je zahájena 27. dubna, v centru Prahy upozorňovat na skutečnost, že bohatý porevoluční kulturní život v posledních dvou letech zažívá temné období. 

Výstavu organizuje Asociace producentů a promotéru v oblasti kultury APPOK, Festivalová asociace Festas a ČTK. Většina fotografií je proto věnována koncertům, festivalům a klubovým událostem. 

„Už jsme nechtěli sedět se založenýma rukama, jsme zvyklí pracovat a svojí prací lidi bavit. Uspořádali jsme proto tuto venkovní výstavu, která všem návštěvníkům připomíná alespoň část z velkých kulturních akcí, které se tady po revoluci konaly,“ vysvětluje Romana Jedličková z JVS GROUP, jež výstavu realizovala.

Organizátoři připomínají všeobecnou snahu kulturních organizací navrátit živé kulturní akce do každodenního života i neustále probíhající dialog s vládou, jenž bohužel stále nevedl ke konkrétním výsledkům a stanovení podmínek a harmonogramu možného pořádání koncertů. Výstava je proto součástí apelu na vládu ČR, ve kterém asociace APPOK prosí vládu o zveřejnění jasných podmínek, za kterých se lidé pracující v kultuře mohou vrátit zpět k svému řemeslu a kulturu zase oživit. 

Výstava je přístupná zdarma – během vaší procházky v ulici Na Příkopě (blíže k Václavskému náměstí) Prohlédněte si malou ochutnávku toho, co na místě uvidíte: