Obrázek k článku Před rokem odešel David Stypka hrát na jiná pódia
| Dany Stejskal | Foto: Jan Nožička

Před rokem odešel David Stypka hrát na jiná pódia

K smutnému výročí v redakci Headlineru pokračujeme v #delamjakozeje. Vydavatel Dany Stejskal v dopise Davidu Stypkovi píše, co všechno se za poslední rok událo.

Drahý Davide,

dnes je to rok, kdy ses sebral a odešel hrát na jiná pódia a nás jsi nechal tady. Vím, že to nebyla zrovna Tvoje volba a že bys raději jamoval tady dole s námi, ale stalo se. Bylo to velmi náhlé, zasáhlo nás to jako blesk z čistého nebe: tak rychle, silně a neočekávaně. Svět se na vteřinu zastavil stejně jako v Tvé písni o Jeronýmovi a Aničce, abys mohl jít.

Ale vážně jen na vteřinu, protože za ten rok, co tu s námi nejsi, se stala spousta věcí. V lednu vyšel Headliner s Tvojí fotkou na titulu, kde jsme hodně vzpomínali a psali, že jsi nejméně pravděpodobná hvězda. Promiň, znáš Honzu Vedrala. Po celém internetu se vynořovaly vzpomínky na Tebe s hastagem #delamjakozeje, protože se prostě všichni rozhodli, že jsi pořád s námi. Neměj strach, kámo, naše videa z mejdanu jsem nikam nepustil. Marie s Hanou udržují tenhle příběh, co to dá. A je to moc hezké. Jako poctu Tobě na Cenách Anděl sehráli Bandjeez společně s Ewou, Miraiem a Kateřinou v nádherné aranži Kříž. Zase nám to připomnělo, jak moc nám chybíš.

Káťa se dala dohromady s Bandjeez! Chlape, v tom trýznivém smutku, že nemám komu zavolat a nemůžu s nikým řešit svoje texty, to byla nejlepší zpráva. V srpnu hráli jeden ze svých prvních koncertů na našem Pontonu a šlo jim to čarokrásně. Myslím, že bys to tak chtěl. Kateřina mě požádala, abych jí v říjnu v Besedě pokřtil její album Sami a světe, div se, bylo to přesně po třech letech, co jsme křtili neboj. To samé pódium, ta samá kapela… Zase se vzpomínalo a věřím, že bys byl rád.

Kluci z Bandjeez společně s Martinem Ledvinou a Ecsonem Waldesem dotáhli do konce Tvoje album Dýchej a řeknu Ti, je to pecka! Vyšlo v září a rozsekalo nás to všechny. Jsem za to album šťastnej, samozřejmě že mi to Martin dal k poslechu dřív… Hodně jsem se tehdy bál. Zbytečně, nemá to slabé místo. Každý, kdo si to album poslechne, má pocit, že je některá z písní o něm. Každému se dostane pod kůži. Dali jsme Ti znovu titul, tentokrát společně s Ewou Farnou, které (mimochodem skvělé) album vyšlo v prosinci. No s kým taky jiným, že jo?

V listopadu vyšla sbírka Tvých básní, básniček a všemožných zkazek – Kráky. Mělo to takový úspěch, že už nikde není. Dřív než jsem ji stihl koupit, byla pryč. Hele, nemohl bys mi jednu sehnat pro dceru? S podpisem? Víš, jak je to s dětmi. Jo a taky vyšlo neboj. na vinylu. A určitě budou na vinylu všechna tři alba. To jsme přece jako muzikanti vždycky chtěli, ne? Mirai Ti věnovali krásnou písničku Lítej (Davidovi), Beata Hlavenková má na novém albu Žijutě vaši společnou písničku Píšu Ti, kluci z Jelenu pro Tebe napsali Rozlučkovou, Optaj sa dědy dostalo krásný videoklip. Tvoje písně hrají různí muzikanti na různých místech. Jo a Headliner vyhlásil Dýchej jako nejlepší album roku 2021. Prostě, děje se toho dost: #delamjakozeje funguje.

Přiznám se, že po Tvém odchodu pro mě bylo těžké poslouchat Tvoje písně. Ale dneska to zlomím. Pustím si všechny Tvoje desky a zase je zařadím do svých playlistů. A pevně věřím, že to dneska uděláme všichni.

Měj se krásně, kamaráde, ať už hraješ kdekoli.
V úctě a s láskou
Dany