Obrázek k článku David Gilmour se na koncertech vrátí ke klasickým hitům Pink Floyd
| Ondřej Kubín | Foto: Anton Corbijn

David Gilmour se na koncertech vrátí ke klasickým hitům Pink Floyd

Kytarista David Gilmour na svém nadcházejícím turné původně už nechtěl hrát nejslavnější písně Pink Floyd. Nakonec se ale rozmyslel. "Člověk se občas musí probudit do reality."

V jednom rozhovoru z letošního května se David Gilmour vyjádřil, že už nemá chuť na svém nadcházejícím turné hrát skladby Pink Floyd ze sedmdesátých let. To v praxi znamená všechny velké hity, protože do sedmdesátých let spadají čtyři obecně nejoblíbenější alba kapely – The Dark Side of the Moon (1973), Wish You Were Here (1975), Animals (1977) a The Wall (1979). Důvody tehdy Gilmour nerozváděl, dá se ale spekulovat, že kromě zaměření se na nový materiál za tím byla i nechuť znovu hrát hudbu z doby, kdy Roger Waters přebíral čím dál tím větší kontrolu nad kapelou až do té míry, že pak už ostatní vnímal spíš jen jako doprovodné hráče pro svou osobu a ne plnohodnotné členy. Navíc jde zároveň o hudbu, se kterou Waters poslední dvě dekády koncertuje hodně intenzivně, viz jeho šňůry The Dark Side of the Moon Live (2006–2008), The Wall Live (2010–2013) a Us + Them Tour (2017–2018). Gilmour v onom interview pokračoval, že by raději zařadil do setlistu něco z repertoáru Pink Floyd z šedesátých let nebo naopak z pozdějších alb (A Momentary Lapse of Reason, The Division Bell). V úplně čerstvém rozhovoru ale částečně obrátil.

„Člověk se občas musí probudit do reality“, řekl Gilmour. Dosud neodehrál jediné sólové vystoupení, kde by nezařadil Comfortably Numb a nakonec se rozhodl o své epické závěrečné sólo v této skladbě ze Zdi neochudit ani návštěvníky letošních koncertů. Prý zahraje i svou oblíbenou Wish You Were Here, o moc víc sedmdesátkových Floydů ale čekat nemáme. Money určitě nezazní, k dalším písničkám se už konkrétně nevyjadřoval. Ve zbytku setlistu se pravděpodobně objeví něco z dalších období Pink Floyd (skladba High Hopes je prakticky jistota) a hlavně materiál z nadcházející sólovky Luck and Strange. Tu Gilmour označil za svou nejlepší nahrávku od The Dark Side of the Moon a i když sám později dodal, že to byl od něj trochu rozmarný výrok, stojí si za tím, že Luck and Strange je z té části jeho tvorby, kterou má v živé paměti, to nejlepší.

Třetí singl z nadcházejícího alba Luck and Strange

Album Luck and Strange vyjde 6. září. Dosud z něj byly zveřejněny singly The Piper's Call, Between Two Points a Dark and Velvet Nights. Na podzim má Gilmour naplánované krátké, ale intenzivní turné s šesti koncerty v Římě, šesti v Londýně, čtyřmi v Los Angeles a pěti v New Yorku. Připojí se k němu třeba sestry Charley a Hattie Webb, doprovodné zpěvačky Leonarda Cohena, nebo zkušený baskytarista Guy Pratt, který dřív doprovázel nejen Gilmoura, ale i samotné Pink Floyd a v posledních letech hraje s Nickem Masonem v jeho kapele Saucerful of Secrets.