Obrázek k článku David Bowie vydal singl, fanoušci stále truchlí. V lednu vyjde album Toy
| Ondřej Horák | Foto: Herb Ritts © The David Bowie Archive®, Warner Music

David Bowie vydal singl, fanoušci stále truchlí. V lednu vyjde album Toy

První singl z nikdy nevydaného alba Davida Bowieho je venku. Fanoušci truchlí i po více než pěti letech od smrti londýnského umělce. V lednu 2022 si svět připomene jeho nedožité 75. narozeniny.

David Bowie nahrál v roce 2001 album Toy, zůstalo ale ležet v šuplíku. Když v březnu 2011 uniklo na internet, ukázalo se, že obsahuje útržky z následujícího alba Heathen a několik písní, které vyšly jako vinylové B strany.  
Oficiálního vydání se album Toy nikdy nedočkalo, schyluje se k němu až nyní s blížícími se a nedožitými 75. narozeninami Davida Bowieho. První singlem z alba je rádiová verze písně You've Got A Habit Of Leaving, jíž Bowie původně napsal v roce 1965. V té době si říkal Davy Jones a hrál s kapelou The Lower Third. Na Toy nahrál téměř dvakrát delší verzi oproti originálu. 
Je příznačné, že pod aktuálním lyric videem k nejnovější verzi singlu You've Got A Habit Of Leaving si nikdo nestěžuje, že by se hudební společnost snažila vyždímat odkaz jejich idolu. Všichni fanoušci truchlí a přiznávají, že i po víc než pěti letech od Bowieho smrti šok ze smrti „hvězdného muže“ neodezněl.
„Ještě pořád jsem rozrušený, že David Bowie už nechodí po povrchu zemském. Je to jako ztratit člena rodiny,“ píše uživatel serveru YouTube pod jménem Alex Sinclaire. David Bowie už od 60. let působil jako osobnost, která především vrstevníkům systematicky otevírala nové a nové obzory.  
„Jako první jsme začali věřit, že ‚člověk může být kýkmoliv si zamane‘. Znovu jsme vynalezli sami sebe a Bowieho koncerty byly místem pro setkání podobně smýšlející lidi,“ vzpomíná britská zpěvačka Rhoda Dakar v knize When Ziggy Played The Marquee na koncert v londýnském sále Lewisham Odeon z roku 1973, který viděla z první řady.
„Tehdy jsem si dostatečně neuvědomovala, jak obrovské mám štěstí, že jsem se ocitla právě tam. Jako bychom tehdy měli šestý smysl, který člověku prozradí, kam jít a kde se máš vyskytovat, aby viděl věci, které změní navždy život,“ vrací se Dakar do formativních let.
Fanoušky Davida Bowieho čekají v následujících měsících dvě události. Už 26. listopadu 2021 vyjde David Bowie 5: Brilliant Adventure [1992-2001], pátý díl vinylové série, jež mapuje Bowieho kariéru. Vydání alba Toy je naplánováno na Bowieho nedožité 75. narozeniny, konkrétně na 7. ledna 2022. Fanoušci si ho budou moci koupit na třech CD nebo šesti vinylových sedmipalcích.