Obrázek k článku Cílový limity nejsou. Vypsaná fixa vrátila naději v koncerty
| Šárka Hellerová | Foto: Jan Hromádko

Cílový limity nejsou. Vypsaná fixa vrátila naději v koncerty

Vypsaná fixa odehrála na Art Parkingu první letošní živý koncert. Není to vůbec samo sebou.

Jak bude vypadat první živý koncert roku 2021 přemýšlí asi většina hudebních fanoušků minimálně od podzimu. Nejistota ohledně budoucnosti nejen hudebních akcí je tu s námi ještě déle. Pravidelný smutek nad vládními nápady, jak zatočit s epidemií, a z absence kultury v jakýchkoliv výhledech, jsme zaháněli sněním o tom, co nás jednou zase čeká. Fakt ale je, že bez lidí, kterým snění nestačí, ale dokážou realizovat maximum možného, by nás docela dlouho nečekalo ještě vůbec nic. A právě díky takovým lidem se uskutečnil první letošní koncert – drive-in vystoupení Vypsané fixy na festivalu Art Parking.

„Co to je? To se může? Není to koláž,“ ptal se kamarád na Facebooku pod fotografií z prvního letošního koncertu, kde se naživo setkala kapela a publikum. Opravdu se to zdálo trochu neskutečné.  V den akce se ve mně praly dva pocity. Nadšení, že je to zase tady – večer jdeme s přáteli na oblíbenou kapelu! Vždyť to opravdu zní jako sci-fi. Hlodal ve mně ale i pocit, že automobil by měl radši zůstat doma a ne parkovat pod pódiem jako záruka bezpečného odstupu.

Na místě mi rychle došlo, jaké rouhání to bylo. Jasně, pořád chci na koncert spíš jít a ne jet, ale tahle akce je malý zázrak. Věřte mi, že radost, když vidíte skutečnou stage a všechny lidi kolem, pocítíte naprosto neředěnou vděčnost. Když kapela začala hrát a její manažerka pronesla větu: „Viď, že tohle zase neskončí,“ uvědomila jsem si, jak křehká situace to pořád je.

Před koncertem jsme potkali Márdiho. Vyprávěl nám o fanouškovi, který si koupil lístek na Rock for People když mu bylo 28. Těšil se, že si na festivalu užije právě Fixu. „A teď to vypadá, že vás tam uvidím, až mi bude 31,“ napsal kapele poté, co byl Rock for People podruhé odložen. Šílený? Takhle to teď je. Nebýt lidí, kteří všechnu svou energii věnují tomu, aby udrželi kulturu naživu, bylo by tohle vakuum nesnesitelné.

Zatímco mnoho hudebních fanoušků čeká, až někdo kultuře vystaví zelenou a oblíbení muzikanti prostě zase vyjedou na turné, pod povrchem existuje řada lidí, kteří dělají první i poslední, aby se to mohlo vůbec stát a nepřišlo to později, než je nutné. Patří jim obrovský dík.

Pokud tento týden vyrazíte do Pražské tržnice, přejeme krásný zážitek. A varujeme před jediným rizikem – když celý koncert blikáte do rytmu, může se stát, že se vám vybije baterka a na konci večera si budete nuceni opakovat, jak se zapojují startovací kabely.

PS: Zahájit Art Parking Fixou byl skvělý tah. Dokážou kdykoliv vytvořit takovou atmosféru, že člověk zapomene na okolnosti, zpívá každou skladbu a užívá si živou hudbu. Jinak by taky mohlo hrozit, že by se člověk udojímal a samotná událost by předčila obsah. Oni si vás ale dokážou omotat a vtáhnout do děje i když sedíte na zadní sedačce auta. Pro Fixu to byl navíc začátek nové éry – bez basáka Mejna. Místo něj s kapelou teď hraje Kryštof Mašek, kterého můžete znát z kapely Mekyho Žbirky.

Program Art Parkingu:

Pá 23. 4. Vypsaná fixa (vyprodáno)

So 24. 4. Vypsaná fixa (vyprodáno)

Út 27. 4. Xavier Baumaxa

St 28. 4. Sto zvířat

Čt 29. 4. Znouzectnost

Pá 30. 4. Mladí ladí jazz: 7krát3 live band & Ochepovsky Project feat ILÆ