Obrázek k článku Český slavík se vrací s novým hlasovacím systémem
| Šárka Hellerová | Foto: Lenka Hatašová

Český slavík se vrací s novým hlasovacím systémem

Hudební anketa se nově koná pod patronátem matematika Karla Janečka, který do ní vnáší novou hlasovací metodu. Ředitelem se stal Jakub Horák. Hlasování do Českého slavíka 21 vypukne 21. září.

Českého slavíka letos čeká 23. ročník a předcházelo mu 30 ročníků ankety Zlatý slavík. Naposledy se cena udílela v roce 2017, o rok později organizátoři cenu zrušili a jako důvod uvedli,že otevřený systém hlasování se v době rychlého rozvoje sociálních sítí ukázal jako snadno zneužitelný. O znovuzrození ankety o nejpopulárnějšího zpěváka, zpěvačku i skupinu se zasadil Karel Janečk, který získal většinový podíl v pořádající agentuře. Ředitelem ankety je nově  producent Jakub Horák, jenž post ředitele ankety převzal po Jaroslavu Těšínském. Ten ovšem zůstává čestným ředitelem Slavíka a je s tvůrci v kontaktu.

Pořad v listopadu odvysílá TV Nova, režírovat ho bude Pepe Majeský. „Jsem velmi rád, že mohu pomoci naší hudební scéně, stíhané excesivními až neracionálními restrikcemi a přispět k renesanci největší české hudební ankety, jejíž název vymyslel v roce 1962 Ladislav Smoljak. Spravedlivé hlasování podle hlasovací metody D21 umožní lidem lépe vyjádřit své preference a přináší tak férové a sjednocující výsledky soutěže, kterou považuji za rodinné stříbro české i československé populární hudby,” říká Karel Janeček, prezident ankety. “Velice se těším na návrat Slavíka na obrazovky Novy, a to nejen proto, že se s ním vracím i já. V minulosti jsem totiž tvořil už čtyři jeho galavečery a tento bude tím vším, co se mezitím událo a změnilo, o to více zajímavý, jiný a doufám, že v mnoha ohledech výjimečný,” dodává Pepe Majeský.  

Novou podobu ceně vtiskne designérka Viktorie Beldová, která v minulosti mimo jiné vytvořila v rámci své diplomové práce korunu pro kambodžského krále. Rodina Beldů, ze které designérka pochází, se již několik desítek let stará o svatováclavskou korunu. Tatínek a dědeček pracovali dokonce na její replice. Podobu Českého slavíka má Beldová již detailně promyšlenou a nyní návrh technicky dolaďuje k výrobě.

Jak by nový hlasovací systém dopadl na rekordmana Slavíků, Karla Gotta se již bohužel nedozvíme, ale bude zajímavé sledovat, zda znovuobjevení ankety bude znamenat jednadvacátého Slavíka pro další rekordmanku, Lucii Bílou.