Obrázek k článku Čerstvé (z)boží: Nové album projektu Virval evokuje mořský vítr ve vlasech
| Marek Reinoha | Foto: Marie Tučková

Čerstvé (z)boží: Nové album projektu Virval evokuje mořský vítr ve vlasech

Projekt Šimona Kukače, známého z kapely Role, nastoupil cestu elektronického zvuku a hutných basových linek. Nové album vzniklo v Amsterodamu, kam se hudebník přestěhoval před vypuknutím pandemie.

Šimon Kukač je pražský muzikant a producent, kterého můžete znát ze skupiny Role. Virval je jeho alterego a sólový projekt pod kterým produkuje vlastní hudbu. Představil ho v roce 2018 kytarově laděným eponymním EP s českými texty. Obklopený kapelou songy onoho EPčka zahrál i na jednom z Headliner Pontonů. Jeho nejnovějším počinem je nedávno vydané album Delivery Monsters, které se nese v elektronickém duchu a texty jsou na něm v angličtině. 

Hudebník prozradil, že Virval pro něj vždy byl kanálem pro vydávání nahrávek, které nenašly uplatnění v jiném projektu. „Vždy jsem to považoval za nějaký svůj umělecký pseudonym, nehledě na hudební formu, ve které jsem ho v minulosti prezentoval.“ Poté co Kukač přerušil své působení ve skupině Role, se víc zaměřil na hudební produkci, a tudíž na tvorbu, kterou lze prezentovat jako Virval. Výsledkem je i nové album.

Na novince Delivery Monsters Kukač přešel od kytar k elektronice. „Jelikož bylo druhé EP z roku 2018 daleko více vidět a slyšet, spoustu lidí si Virvala zapamatovalo jako kytarovou kapelu. Docela se to tak v začátcích prezentovalo a odehráli jsme jako kapela i pár koncertů. Nicméně bych řekl, že to nikdy nebyla ortodoxní kytarovka,“ vysvětluje změnu přístupu a soundu. „Vždy mě to dost táhlo i k elektronické muzice, a to jsem se snažil dostat i do Virvala. Spíš to ale reflektovalo nějakou mojí životní fázi, potřebu hudebně se vyjadřovat, a taky můj aktuální hudební vkus. A momentálně jsem se zamiloval do nějakých synťáků, proto jich mám na desce dost. Takže elektronika sem určitě patří.“

Album obsahuje sedm písní, v nichž jsou zachyceny pocity spojené s hledáním nového domova v neznámém městě. Album vznikalo během lockdownu v Amsterdamu, kam se Kukač přestěhoval měsíc před vypuknutím pandemie. Atmosféra desky tedy nastiňuje pocity spjaté s opouštěním jistot rodného města a hledáním nových v cizí zemi. Název desky vychází z textu jedné z písní, jejímž tématem je popis jedné z běžných prací přistěhovalců – rozvážení jídla. Skutečnost, že album vznikalo v Amsterodamu, je i jedním z důvodů přechodu z češtiny do angličtiny. „Inspiraci k textům beru nejčastěji v každodenním životě a v situacích, které zažívám. Jakmile jsem začal používat angličtinu daleko víc než doposud, a hlavně, když jsem ji začal slýchat daleko víc, psaní anglických textů pro mě najednou bylo daleko přirozenější. Jakmile jsem anglicky začal mluvit v práci, s novými kamarády, a tak vůbec, začal jsem v ní i sám pro sebe přemýšlet. To už pak byl krůček od toho, abych si zapisoval si různé rýmovačky a hezká slovní spojení a následně z nich tvořil texty. Rozhodně jsem ale na češtinu nezanevřel, všeobecně se mi v ní tvoří snadněji a cítím se v ní lépe.“ upřesňuje Šimon.

Hudebně je tedy na albu dán větší prostor klávesovým nástrojům a zvukovým experimentům s hlasem. Lze jej považovat za nové pojetí projektu Virval, plného elektronického zvuku a hutných basových linek. Je to příjemná muzika evokující mořský vítr ve vlasech. Album bylo nahráno a zprodukováno v amsterdamském bytě a na některých písních spolupracovali hudebníci Jozef Popelka, Marie Tučková, Richard Sysel a Daniel Flek aka LawD. Spolu s albem vyšel i videoklip, který je kompilací pěti písní celého alba a pěti různých scén, které na sebe volně navazují.

Novinky o projektu Virval sledujte na Facebooku