Obrázek k článku Čerstvé (z)boží: The Valentines se v roztančeném klipu nestydí za pláč
| Marek Reinoha

Čerstvé (z)boží: The Valentines se v roztančeném klipu nestydí za pláč

Sympatická královéhradecká indierocková trojice The Valentines si mě získala již před několika málo lety na jednom z našich letních Pontonů. Kluci hrají odlehčenou osvěžující, barevnou a zábavnou muziku s atmosférou osmdesátých let, která má potenciál posluchače roztančit.

Naprostým kontrastem k muzice jsou však texty, ty jsou často docela temné až depresivní. A výjimkou není ani jejich nový singl Boys Do Cry Too. Frontman kapely Honza Doležal mi k singlu řekl: „Je to o úzkostech, depresích a všech špatných pocitech, který nám všem občas ovlivňují život. O těch pocitech, které vás rozbrečí a ani nevíte proč. Říká se, že kluci nebrečí, ale není to pravda. Každý má někdy zvláštní pocity, které neumí dost dobře popsat. A my jsme k jejich popsání kromě textu využili i klip, ve kterém odkazujeme na paralelní světy. Protože jako v paralelním světě si člověk může připadat, když má deprese a úzkosti. Jako někdo jiný v úplně jiné realitě.

Celé video vytvořil Matěj Novotný, bubeník The Valentines, který se při práci na něm učil ve 3D programech animovat. Kapela v něm použila parafráze na Black Lodge z Twin Peaks nebo východ z umělé reality z filmu Truman Show ve finální scéně klipu. Singl produkoval Honza Doležal společně s Filipem Vlčkem (ten produkoval i skladbu Omaga pro Bena Cristovaa do letošního ročníku Eurovize), který se postaral i o mix a mastering. 

Přestože The Valentines brázdí tuzemská klubová pódia od roku 2017, vydali zatím jen několik singlů. Nemohl jsem si tedy do nich nerýpnout a nezeptat se, jako to vypadá s albem. Honza Doležal mi lakonicky odvětil: „Nahráváme nové a nové nápady, které postupně dáváme do podoby songů. Nahráváme u mě doma a se zvukem a postprodukcí plně věříme Filipovi Vlčkovi. Ale kdy bude album nevíme a nechceme si dávat nějaké deadliny. Singly jsou pro nás stejně pořád to nejdůležitější.“ Takže nám zatím nezbude než se spokojit se songy, které již vydali a doufat, že nějaké další budou následovat, nebo si zajít na jejich koncert. Třeba příští rok na festival Rock For People, na který se kapela už moc těší.

Sledujte The Valentines na Facebooku