Obrázek k článku Čerstvé (z)boží: Sleep Twitch, nové železo v tuzemské kytarové výhni
| Marek Reinoha

Čerstvé (z)boží: Sleep Twitch, nové železo v tuzemské kytarové výhni

Dnešní čerstvé (z)boží je opravdu hodně čerstvé, svým prvním songem DHQ se totiž představila úplně nová kapela, která si říká Sleep Twitch. A jelikož má venku jen tuhle jednu píseň, tak si na definitivní potvrzení, že to bude i boží, budeme muset ještě počkat. Ale zatím se jeví velmi slibně.

Skupina vznikla před rokem a její hlavní tváří je kytarista a zpěvák Vladimír Sejk aka Wlado, kterého si možná pamatujete ze skupiny The Linings, ve které s ním hrál i Ondra Koláček, basák skupiny Sleep Twich. Trio doplňuje ještě bubeník Radek Železný, který dříve hrál například v kapelách My Dead Cat nebo De Mood. Ondra Koláček ke vzniku kapely na svém facebookovém profilu uvedl „Sešli jsme se, udělali tři písničky a všechny nahráli. Každý z nás do toho vtisknul svůj osobitý styl, který je tam slyšet“.

Chystají vydání EP. Dnešní (23. června) naprosto horká novinka je, že se bude jmenovat Alpha Apex.  Sleep Twitch ho nahrávali ve studiu Parlay Sound a o mastering se jim postaral Rhys Braddok, hudebník a producent z Nového Zélandu usazený v Brně. Ke spolupráci s ním mi Wlado řekl: „Rhys to smíchal úplně geniálně. My jsme mu to poslali bez jakýchkoli připomínek, bez pokynů, a on to na první pochopil. Pak už se ladili jen detaily.“

První ochutnávkou připravovaného EP Alpha Apex je nedávno vydaný song DHQ. Drawn, Hanged and Quartered (DHQ) je pojmenováním pro nejtvrdší a zároveň nejsurovější trest ve středověku, který bylo možné vyřknout. DHQ od Sleep Twitch je přitom taková skoro instrumentálka, tedy alespoň v druhé části skladby se nezpívá. A je to velmi povedený počin. Přesto, že je to poměrně úsporné, tak to má drajv a je to přiměřeně špinavé. Skladba postupně graduje a přidává na tempu. Dominuje jí výrazná basová linka a pochvalu zaslouží i zajímavě pojaté kytary. A z toho mála zpěvu, co tam je, je patrné že Wlado oplývá výborným hlasem a jistotou ve frázování. DHQ naznačuje, že se máme na co těšit, a že nás Sleep Twitch dalšími songy ještě mohou mile překvapit. A prý budou i koncerty.