Obrázek k článku Čerstvé (z)boží: Hudba z kontejneru kapely La Banda de Contenedor
| Marek Reinoha | Foto: Klára Kotzová

Čerstvé (z)boží: Hudba z kontejneru kapely La Banda de Contenedor

Z Tajného studia v Ústí nad Labem vzešlo třípísňové EP Fiesta in Agonia teplicko-ústecké kapely La Banda de Contenedor. A protože nahrávku produkoval Jan Brambůrek, poslechl jsem si ji i přes španělský název kapely evokující latinskoamerické rytmy nebo skáčko, což mě původně odrazovalo. A udělal jsem dobře.

Ta shora uvedená asociace je totiž docela mimo. La Banda de Contenedor jsou jiní než ostatní, staví na originálním přístupu a silném DIY cítění. Kapela produkuje chytlavou hudbu, která sice vychází z latinskoamerických kořenů, ale leze z nich našlápnutý melodický elektropop říznutý punkem a psychedelií postavený na afro-kubánských rytmech a funkové base. Využívají neobvyklou směs syntezátorů, piana a bicích nástrojů z „recyklovaných" z hrnců, kýblů a jiných perkusních „nástrojů“ posbíraných někde v kontejnerech ve sběrných dvorech nebo na smetištích. Éterický dívčí zpěv doplňují mužské rapové deklamace a v textech dominuje španělština, ale můžeme zaslechnout i angličtinu nebo češtinu. V textech se skupina nebojí politiky nebo sexu a netají se protirasistickou angažovaností a podporou multikulturní, kosmopolitní společnosti.

Kapelník a bubeník Vojta „Vizír“ Vágner k novému EP uvedl: „Fiesta in Agonia je první nahrávkou, na které jasně a zřetelně zní duše téhle kapely. První, která říká, že tohle jsme my. Název má dvě významové roviny. První je doslovná, inspirovaná místní slavností v obci Agonia na severu Portugalska, kde jsem několik let žil a kde i vznikla titulní fotka EP. Druhá je ekologicko-ekonomická, kdy je naše planeta v mnoha ohledech v agonii, dusí nás znečištění a miliardy lidí třetího světa žijí v chudobě, zatímco nás zajímá mistrovství ve fotbale, kde si dát burger a kde se v pátek ožrat. A hlavně, ať nám sem nikdo neleze.”

Ještě jsem sice neměl možnost je zažít naživo, ale z poslechu nahrávky je zřejmé,  že to musí být intenzivně energický zážitek, který může hodně fungovat nejen v klubech, ale i na festivalových pódiích.

Sledujte kapelu na Facebooku a poslouchejte na Bandcampu