Obrázek k článku Čerstvé (z)boží - Favorite Obsession hrají smutné disko o hranicích sexuality
| Marek Reinoha | Foto Ruda Schwarz

Čerstvé (z)boží - Favorite Obsession hrají smutné disko o hranicích sexuality

Mladé trio Favorite Obsession nedávno vydalo debutové EP Sad Disco, které je propletené queer vztahy, objevováním hranic sexuality a soužití dvou nebo více osob.

Jednotlivé tracky dohromady tvoří osobní příběh, který začíná nevěrou a končí vědomím, že si lidé ve vztazích ubližují tak trochu naschvál.

Favorite Obsession jsou z Mostu, vznikli v srpnu 2018 a hrají dream-popovou muziku s vlivy zasněného shoegaze, která je směsí vintage zvuku s medovým popovým vokálem Karolíny Nodesové, která je také hlavní skladatelkou, autorkou textů a vedle zpěvu obstarává i kytaru. Karolínu pak do tria doplňuje Tereza Vaníčková na basu a Jaroslav Žofka na bicí.

Za dobu své existence stihli vydat několik singlů a s nahrávkou Save Me se jim vloni podařilo probojovat do finále Startéru Radia Wave. Tam se také potkali se Sárou Vondráškovou (Never Sol), která jim právě vydané EP produkovala. Songy na EP vznikaly v průběhu let, ale sound domýšleli až pár měsíců před natáčením v průběhu jarního lockdownu a hodně jim s ním pomohla právě Sára Vondrášková. „Sára po prvním poslechu hrubých mixů navrhla, že půjdeme za Amákem (Golden HIVE Studios) a zkusíme některé věci přehrát. Finální podoba EP je tedy rozhodně i její zásluha, protože jsme do studia přinesli hrubé mixy tracků a odešli jsme s nadupaným EP,“ řekli mi k tomu členové skupiny. A výsledkem je opravdu pozoruhodná, silná a podmanivá nahrávka, ve které můžeme slyšet zvuky minulých dekád ovlivněné třeba The Beatles s moderními aranžemi evokujícími třeba The xx nebo Cigaretes After Sex, s texty nahánějícími husí kůži.

Spolu s EP skupina vydala videoklip k prvnímu a nejpomalejšímu songu EPčka Green Eyes a jelikož má v úmyslu celé EP pojmout audiovizuálně můžeme se těšit a na klipy i k ostatním třem skladbám.

https://www.facebook.com/faveobsession