Obrázek k článku Čerstvé (z)boží: Čekání na debutové album Donnie Darko končí
| Marek Reinoha | Foto: Igor Zacharov

Čerstvé (z)boží: Čekání na debutové album Donnie Darko končí

Jedna z nejzajímavějších tuzemských progresivních rockových kytarovek, plzeňsko-pražská skupina Donnie Darko, po sedmi letech na scéně konečně dotáhla prvotinu.

Donnie Darko vznikli v roce 2013 a upozornili na sebe zběsilými rytmy, neotřelými kytarovými riffy a energickým melodickým zpěvem zaznamenaným na EP Supertramps v roce 2014. Od svého vzniku si stihli zahrát na řadě festivalů jako Rock for People nebo Mighty Sounds i předskakovat na koncertech zahraničních hvězd.

Chtělo by se říci konečně. Čtveřice 4. prosince vypustí do digitálního éteru debutové album nazvané Yesterday. Materiál na něj vznikal od roku 2015 a za tu dobu se do něj nastřádalo mnoho vlivů. Uslyšíme na něm mnoho nálad i mnoho žánrových odboček od alternativního rocku ve stylu raných Biffy Clyro až k nové vlně grunge reprezentované třeba skupinou Violent Soho. 

Nicméně, jak skupina slibuje, nebude na něm chybět jednotící prvek ve formě výrazného melodického zpěvu a charakteristicky vrstvených kytar. A já to podle prvního náslechu mohu potvrdit. Fanoušci kytarových riffů se mají na co těšit.

Není také bez zajímavosti, že na albu hostuje se svým zpěvem Radek Škarohlíd z Hentai Corporation nebo bubeník Radek Tomášek ze Support Lesbiens. Albu předchází dva videosingly natočené jako garage session. Prvním byl song Here & Now, který je osobní zpovědí o souboji s těžkou životní situací, a tím druhým skladba Hurtbeat.

Více o Donnie Darko se dozvíte zde.

Pokud vás baví číst Headliner, budeme rádi, když podpoříte další existenci časopisu na www.hithit.cz/headliner