Obrázek k článku Čerstvé (z)boží: Běsnící pokračovatelé Superego Kid si říkají Franzie
| Marek Reinoha | Foto: Lucie Čevelová, Sofia K. Sämann

Čerstvé (z)boží: Běsnící pokračovatelé Superego Kid si říkají Franzie

Franzie je brněnsko-kroměřížské uskupení, které proplouvá napříč hudebními žánry a nebojí se experimentovat. Nedávno u vydavatelství Indies Scope vydalo debutové album Prvoroj.

Franzie, Francie, anglické frenzy, znamenající běsnění nebo šílenství, nebo snad narážka na Franze Kafku? Pětice muzikantů přiznává, že v názvu kapely je obsaženo vše z toho. A stejně jako je mnohoobsažný jejich název, je mnohoobsažná i jejich hudba. Intenzivní melodický vokál Veroniky Stříbrné doprovází jemné ambientní pasáže, noiseové plochy, ale i ozvěny brněnské alternativy a trochu jakoby folkové atmosféry. Hudba nezapře vlivy post-rocku nebo psychedelie a posluchače provází krajinou plnou cest vedoucích různými směry, které lákají se po nich vypravit a objevovat jejich tajemství a krásy. A že opravdu je co objevovat.

Prvoroj obsahuje celkem sedm songů. Polovina z nich se formovala už od roku 2017 a to docela pomalu. Až příchod koronavirových omezení kapele umožnil se zavřít do zkušebny a dodělat materiál na druhou půlku alba. Album nahráli v domácím studiu Marka McGlincheyho (interpret null) v Brně pod taktovkou a dohledem Rhyse Braddocka (Metronome Blues). Jak mi řekl bubeník Erik Netušil, práce na albu trvala dlouho a nebyla jednoduchá. „Je super pocit držet desku v ruce. Dalo nám to pěkně zabrat, protože se v písních do nekonečna pitváme a neustále je předěláváme (asi pozůstatky myšlení superega). Proto jsou na albu písně i sedm let staré. Ale na druhou stranu se nám povedlo složit i písně, které vznikly těsně před nahráváním a vybarvily se až ve studiu. Takže pokrok.“ Ano, část materiálu kapela tvořila ještě pod názvem Superego Kid, ale postupem času sílila potřeba se od starého jména oprostit. Když včely cítí, že je čas opustit svůj úl a založit nové včelstvo, část včelí osádky odletí a založí včelstvo nové neboli Prvoroj. Prvoroj symbolizuje nový začátek s kusem minulosti pod kůží. Stejně tak to cítíme my s příchodem Franzie," doplňuje Erik a vysvětluje název alba.

Nezastupitelnou roli ve tvorbě Franzie hrají české texty, které v sobě nesou značnou symboliku a soupeří s technickými a často se měnícími instrumentálními pasážemi songů, polyrytmikou a noiseovými explozemi. Za většinou textů stojí Veronika Stříbrná a Jiří Ladzianský, který současně obstarává většinou instrumentálních nápadů.

Na a obloze tuzemské alternativy se rozsvítila nová hvězda, která již svým debutovým počinem slibuje, že se v záplavě svých více čí méně zářících kolegyň neztratí a bude vnímavým okem viditelná. Zvedněte tedy i vy svoje hlavy, objevte ji a nechte se jí doprovázet na těch shora zmíněných cestách.

Poslechněte si album Prvoroj a sledujte Franzie na Facebooku