Obrázek k článku Čerstvé (z)boží: Arleta Berndorff, rap a absolutní apatie k životu
| Marek Reinoha

Čerstvé (z)boží: Arleta Berndorff, rap a absolutní apatie k životu

Arletu jsem v aktuálním čísle časopisu Headliner zařadil mezi 50 nadějí tuzemské hudby jako ženský element experimentálního rapu a zmiňoval jsem, že se můžeme těšit na nové druhé EP. Ta nahrávka už je venku, a bylo na co se těšit, je opět skvělá.


Nechci opakovat to co jsem o Arletě Berndorff (vlastním jménem Arletě Jánské) psal ve shora zmíněném článku (ten si ostatně můžete přečíst). Pouze zrekapituluji, že na sebe upozornila v loňském roce debutovým EP Ability To Damage Plant, které vzniklo v jarním lockdownu a které si vysloužilo velmi pozitivní reakce svojí křehkostí, bázní, temnotou a nejistotou rapovanou holčičím hlasem, který se nestydí za explicitní výrazy. 

 

Novinka nazvaná Am2021 vznikla také v lockdownu, tentokráte v tom podzimním, ale již bez producentského dohledu Davida Herziga. Arleta si ji celou udělala sama od každého beatu až po výsledný sound. Osahuje čtyři tracky s atmosférou noční temnoty a Arleta o něm uvádí: „Moje první kompletní DIY nahrávka o těchto dnech, kdy nespavost a spánek mění každý den své role. Jsem ztracena někde mezi a.m. a p.m.“ Nad doprovodnými beaty se líně a ospale převaluje ponurost noční mlhy a velmi intimních příběhů, které vás svojí poetikou zabalenou do metafor a prezentovanou éterickým hlasem dostanou. Je to velmi intenzivní nahrávka, kterou budete chtít slyšet znovu a znovu.

Těšení na nové EP tedy skončilo, ale myslím, že se od Arlety můžeme ještě dočkat velkých věcí.

Odkazy

https://arleta.bandcamp.com/album/am2021
https://www.facebook.com/Arleta-Berndorff-100453951728144/