Obrázek k článku Bob Dylan odehraje troják v Praze. Legendární písničkář obsadí O2 universum
| Šárka Hellerová | Honza Vedral, foto: Profimedia

Bob Dylan odehraje troják v Praze. Legendární písničkář obsadí O2 universum

Bob Dylan se vrací do Prahy v rámci svého celosvětového turné Rough and Rowdy Ways. Během tří večerů, od 4. do 6. října 2024, vystoupí v pražském O2 Universu. Informace se objevila na oficiálních stránkách písničkáře.

Část léta Bob Dylan letos prožije s Williem Nelsonem, Robertem Plantem, Alison Krauss a dalšími hudebníky. Putovní akce Outlaw Music Festival Tour má v červenci a srpnu sedm zastávek v různých amerických státech. Do října ho čekají ještě další americké štace a na začátku podzimu se přesune do Evropy. Turné Rough and Rowdy Ways začalo už v listopadu 2021 a zahrnuje písně z Dylanova bohatého repertoáru, včetně mnoha skladeb z posledního alba. Vstupenky na tři pražské koncerty by se podle písničkářova webu měly začít prodávat 19. července.

Zdejší část turné Bob Dylan zahájí třemi pražskými koncerty. Podobně jako v dalších evropských městech hudebník zvolil víc koncertů v relativně menším prostoru místo jednoho většího. Stejně tak to udělal při minulém turné, když pražské publikum v roce 2019 třikrát pozval do Velké Lucerny. Po České republice zamíří do Německa a Francie a poté do Velké Británie, kde v Londýně zakončí evropskou část Rough and Rowdy Ways tour třemi večery v Royal Albert Hall.

Turné nese název po albu Rough and Rowdy Ways, které vyšlo v létě 2020 a bylo první deskou s novými původními písničkami Boba Dylana po osmi letech. Album bylo velmi dobře přijato jak kritiky, tak fanoušky. Je považováno za jedno z nejlepších děl v Dylanově pozdní kariéře. Obsahuje deset skladeb, včetně epického, téměř 17 minut dlouhého singlu Murder Most Foul, který se zaměřuje na atentát na Johna F. Kennedyho a jeho dopad na americkou kulturu.

Loni legendární písničkář navázal albem Shadow Kingdom, na nějž nově nahrál svých třináct starších skladeb, ke kterým přidal novou instrumentální skladbu Sierra's Theme. Minulý rok také vyšly na čtyřech albech živé nahrávky z roku 1978. Kolekce The Complete Budokan 1978 zachycuje dva koncerty v Tokiu.

Bob Dylan, narozený jako Robert Allen Zimmerman 24. května 1941, je jedním z nejvlivnějších hudebníků 20. století. Jeho kariéra trvá více než pět desetiletí a zahrnuje nespočet alb, z nichž mnohá jsou považována za mistrovská díla. Dylan je známý ikonickými písněmi jako Blowin' in the Wind, The Times They Are a-Changin', a Like a Rolling Stone, které se staly hymnou sociálních a politických změn 60. let. Kromě hudby je Dylan také uznávaným básníkem a spisovatelem. V roce 2016 obdržel Nobelovu cenu za literaturu za vytvoření nových poetických výrazů v rámci velké americké písničkářské tradice.