Obrázek k článku Počet vrstev oblečení vás nedefinuje, vzkazuje Billie Eilish

Počet vrstev oblečení vás nedefinuje, vzkazuje Billie Eilish

Nenáviděla své tělo, trpěla sebepoškozováním, poruchy příjmu potravy a nikdy necítila, že by fyzicky přitahovala své partnery. Pro mnohé je těžké uvěřit, že tyto problémy patří jedné z nejúspěšnějších hudebnic současnosti.

Billie Eilish v aktuálním rozhovoru pro britskou odnož módního magazínu Vogue ukazuje svým dřívějším nejistotám prostředníček a hrdě pózuje v korzetu. Poselství celého rozhovoru je jasné. Smířila se se svým tělem a vy byste měli taky. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BILLIE EILISH (@billieeilish)

 

Billie Eilish je zhmotněným zrcadlem generace Z. Bojovníků za rovnost, svobodu a ekologickou udržitelnost. Jedním z nejosobnějších problémů, jimž se zpěvačka ve své tvorbě věnuje, je pozitivní přístup k vlastnímu tělu a sebepřijetí. Sama s ním totiž měla většinu svého dospívajícího života problém. Již ve třinácti letech byla na svůj věk v oblasti hrudi nadmíru vyvinutá a věčné neurvalé poznámky nepříznivě ovlivnily i to, jak sama sebe vnímala. Proto známe Eilish ve vytahaných, neforemných úborech, ve kterých se její kritizované proporce ztratí. 

Jak vlastně zpěvačka pod beztvárným oblečením vypadá, bylo až do minulého roku téměř záhadou. Během léta se však Eilish jednou prošla v tílku a kraťasech a bulvárem proletěla fotografie, která vyvolala tsunami posměšků kritizujících její vzhled a vtipkujících, že přes karanténu pěkně přibrala. „Nepřibrala jsem. Takhle jsem vypadala vždycky a přesně kvůli takovým reakcím jsem své tělo schovávala,” ohradila se Eilish. 

Reakce na onu fotografii vyvolaly katarzi pocitů, které se ve zpěvačce roky hromadily a ta s novým albem vysílá potřebný impuls, se kterým chce pomoci změnit vnímání žen na základě jejich vzhledu.

Ti, co nejnovější photoshoot Billie Eilish kritizují, však jeho zprávu očividně nepochopili. V médiích i diskuzích zaznívá, že je zpěvačka pokrytcem, když ve své tvorbě upozorňuje na sexuální objektivizaci a zneužívání a pak se následně svlékne do korzetu a sama se tedy “pasuje” do role sexuální ikony. 

Zpráva zpěvačky je ale jasná. „Se svým tělem si můžu dělat co chci.” Kritizuje idealistický obrázek společnosti, že zadaná dívka má podle toho vypadat a neukazovat své tělo a odkazuje na TikTokový hit Without You od australského rappera The Kid LAROI, ve kterém zpívá „Z děvky manželku neuděláš.” Eilish světu vzkazuje „To, jestli odhalujete nebo neodhalujete na veřejnosti své tělo a kůži je vaše volba a nikdo by vás kvůli tomu neměl méně respektovat.”

Stormzy, Tim Burton, Mel C a další slavní fanoušci se ptají Billie

Vedle sebepřijetí v novém albu řeší i sexuální objektivizaci a zneužívání. „Neznám jedinou dívku nebo ženu, která by neměla nepříjemnou, nebo opravdu špatnou zkušenost. Zneužíváni jsou ale nejenom ženy, často i mladí chlapci.” Její odpovědi jsou tak jak vystřižené z našeho článku Musíme si promluvit, který vyšel v dubnovém Headlineru, a ve kterém šestnáct hudebnic mluví o svých zkušenostech se sexuálním zneužívání, objektivizaci a nerovnosti genderů. Potvrzuje to tak fakt, že se tyto problémy netýkají jen Ameriky, jak je kolikrát v diskuzích zlehčováno, ale jsou všudypřítomné. 

Článek Musíme si promluvit z dubnového Headlineru čtěte zde.