Obrázek k článku ALBUM MĚSÍCE: Imagine Dragons se stali sami sobě produktem. Ovšem dokonalým
| Jarda Konáš | Foto: Universal Music

ALBUM MĚSÍCE: Imagine Dragons se stali sami sobě produktem. Ovšem dokonalým

Na očekávané novince americké kapely překvapí snad jen to, jak je krátká. Přesto jde o dobrou nahrávku vybroušeného současného popu.

Imagine Dragons se dostali do jedinečné pozice. Publikum mají rozmanité, od dětí po jejich prarodiče, a dokážou svou muzikou oslovit úplně všechny. Ovšem ne jako nějaký hudební eintopf, z něhož si každý vybere to své. Naopak, Imagine Dragons vybrousili svou tvorbu do dokonalého zboží v regálu „kytarový pop“ a odtud jdou na dračku.

Jasně, částečně za to může schopnost a ochota skupiny se prodat, ale mohl by to někdo kapele, která se snaží prorazit v komerčním pop rocku, vyčítat? Na šesté studiovce LOOM už Imagine Dragons víceméně nabízí sami sebe jako osvědčený produkt: skvěle hrající kapelu s charismatickým frontmanem a písněmi, kterým se říká stadionové hymny. Tohle by mohli učit, všechny ty chorály a nápěvy a klenuté plochy vyzdvihující jejich pop rock do pompézní podoby. Poslouchat to dvě hodiny je otravné, ale takhle vtěsnané do půlhodinky to funguje jako dobrá hudební brožura s názvem „Proč vyprodáváme stadiony“.

Vlastně ani ne půlhodinka, LOOM má 28 minut a je tak nejkratším albem Imagine Dragons. Tento úsporný formát ještě víc vynikne ve srovnání s poslední studiovkou Mercury, jejíž obě části daly dohromady skoro čtyřnásobnou stopáž. Je to sympatická změna, protože Imagine Dragons evidentně vybírali z materiálu složeného za posledních několik let a vydali vyloženě to nejlepší. LOOM nemá hluché místo, není tu vata a každá písnička obstojí sama o sobě.

Úvodní Wake Up je ukázkový otvírák, který rozhýbe davy na koncertech. Následující Nice to Meet You je pohodový letní singl, co se bezpochyby zaháčkuje v pool party playlistech. Eyes Closed je typický hit, jakých už měla kapela několik a jede v něm podle svého mustru, čtvrtá Take Me to the Beach v tom vlastně pokračuje, jen si mnohem víc hraje s vrstvením vokálů a backvokálů… a tak bychom mohli pokračovat až do konce. Každá píseň na LOOM jsou typičtí Imagine Dragons, není tu špetka novosti nebo posunu. Ale je to produkčně vypiplané, dotažené a naservírované rovnou z pece.

Pokud se fanoušek zakousne teď, bude mu chutnat. Brzy ale LOOM vyčpí, protože je to zkrátka „jen“ dávka nové muziky podle šablony. Prakticky každá skladba na nahrávce skvěle zapluje do koncertního setlistu kapely mezi starší hity, pak už tam však bude jen klesat dál a dál jako do tekutého písku a za pár let z LOOM budou Imagine Dragons hrát dvě tři skladby. Ne že by byl zbytek tak slabý, on je jen variací na dříve slyšené, případně se to protočí za podobně šablonovitou muziku z budoucích nahrávek.

Výše zmíněné ovšem není výtka, Imagine Dragons dělají šoubyznys a dělají ho skvěle. Vědí přesně, co chtějí hrát, a naučili to publikum poslouchat. Na LOOM to navíc podávají v sympaticky krátkém formátu, zahuštěný koncentrát z toho nejlepšího, co mají jejich fanoušci rádi. Na zdraví!

Za zmínku stojí i Don’t Forget Me, porozchodová balada o smutném muži, který si chce ještě jednou zkusit se svou bývalou promluvit. Z textařského hlediska je to píseň čistá a průhledná jako křišťál, kdo někdy dostal košem, bude frontmanovi Danu Reynoldsovi rozumět každou větu, každý obrat. Právě tato skladba je nakonec z celé desky nejspíš nejvíc esenciální, protože tu máme samozřejmě jak pompézní aranže, které budou dobře fungovat na koncertech, tak krásně čitelnou druhou část úspěchu kapely. Je jí textová srozumitelnost. Nejsou to žádní poetové, technicky kloužou hodně po povrchu, ale rozumí jim každý. S emocionální zpovědí se dá snadno ztotožnit, motivačním duchem textů pak inspirovat – samozřejmě za předpokladu, že jste mainstreamový konzument. Náročnější posluchač to prokoukne, ale pro něj Imagine Dragons opravdu nehrají.

LOOM je dobrá deska. Plní přesně svůj úkol, po pár letech fanouškům přinést novou muziku, ovšem podle starého osvědčeného formátu. Imagine Dragons se tentokrát drželi zásady, že méně je více, a to je zachránilo od pocitu ředění či recyklace vlastní látky – prostě se nestihne dostavit. LOOM, to jsou vlastně celí Imagine Dragons slisovaní do necelé půlhodinky. Ideální deska pro někoho, kdo by se chtěl s kapelou seznámit a nechce se prokousávat diskografií. Tady má její derivát.

Verdikt: 77%

Imagine Dragons našli recept na úspěch a není divu, že podle něj jedou pořád dál. LOOM nijak nevybočuje, přináší jejich typickou muziku a několik solidních singlů. Krátká stopáž zabránila výskytu vaty. Dokonalý produkt.