Obrázek k článku Raye konečně oslnila svět. Nejoceňovanější britská zpěvačka míří na Metronome Prague
| Šárka Hellerová | Foto: Warner Music

Raye konečně oslnila svět. Nejoceňovanější britská zpěvačka míří na Metronome Prague

Možná vůbec největší hudební příběh posledních měsíců zaujal pořadatele Metronome Prague, kteří zpěvačku Raye brzy přivezou do Prahy. Festival se koná ve dnech 20. až 22. června a jeho dalšími hvězdami jsou Michael Kivanuka, Blaze, Milky Chance či další žhavé jméno ostrovní scény – The Last Dinner Party. 

Šestadvacetiletá umělkyně v březnu s albem 21st Century Blues triumfovala na Brit Awards a po letech neuspokojivé snahy se prosadit se dočkala satisfakce. Raye se de facto hned na začátku své kariéry zapsala do dějin populární hudby příběhem, na který si již jistě brousí zuby nejeden hollywoodský režisér. Před rokem vydala po dvou EP album My 21st Century Blues a letos v březnu vyhrála šest ze sedmi cen Brit Awards, na které byla nominovaná. Během jednoho večera to je rekord. Všechno přitom mohlo začít už daleko dřív. Pokud by se ji vydavatelská společnost Polydor, která s ní v roce 2014 po doporučení Ollyho Alexandera z Years & Years, podepsala smlouvu, nesnažila přetvořit k obrazu svému a umožnila ji vydat album, jaké si ona sama představovala. Je to ovšem vyprávění plné otázek coby kdyby. Byla by její loňská deska takový triumf, pokud by si zpěvačka předtím neprošla zkušeností s vydavatelstvím, které naplno nedocenilo její talent?

„Svoji první desku jsem měla hotovou ještě předtím, než jsem vůbec navázala spolupráci s vydavatelstvím,“ vzpomínala Raye pro magazín Vogue, připomněl Michael Švarc v článku, který celý příběh mapuje. „Jakmile mě podepsali, řekli mi, že R&B, které dělám, se v Británii nebude prodávat. Takže abych prozatím uspokojila trh, musím psát taneční muziku. Dávali mi za vzor Rihannu a říkali, že také musela napsat hodně velkých popových písniček, než přišel její čas, aby udávala umělecký směr.“ Raye nakonec došla trpělivost a smlouvu rozvázala. Svůj velký moment si tak vychutnala jako nezávislá umělkyně, která si znovu stanovila pravidla, k jejichž porušení se dříve nechala dotlačit: „Musím milovat všechno, co vydám, a být na to hrdá. Jsem teď v situaci, kdy mám nad svojí kariérou kontrolu.“

Na nové desce už Raye odmítla hrát slušnou popovou hvězdičku. „Dala průchod autentickým emocím a tématům, která potřebovala zpracovat: jde mimo jiné o sexuální zneužívání, poruchu příjmu potravy nebo o užívání drog a alkoholu, v nichž nacházela zpěvačka únik,“ vypráví Michael Švarc. V čem tkví kouzlo nově britské superhvězdy pozná pražské publikum brzy naživo.