Obrázek k článku Hudební objevy na červencových pontonech. Vystoupí i fenomenální hráč Andy Cermak
| Kay Buriánek | Foto: Andy Čermák

Hudební objevy na červencových pontonech. Vystoupí i fenomenální hráč Andy Cermak

Pokud chcete zjistit, co se mimo hudební mainstream děje, nemáte genderové, žánrové ani jiné předsudky a baví vás konejšivě líná atmosféra klidného ostrova uprostřed jinak dynamického, místy až hysterického města, neměli byste ani letos chybět na našich Pontonech. Koho přivítáme na Střeleckém ostrově v červenci?

12. 7.

Ba:zel

Duo Ba:zel tvoří Ewelina Ai-Fen Chiu, Polka s čínskými kořeny vychovaná v Severní Americe, a Daniel Vlček, český audiovizuální umělec. Své debutové album s názvem eye draw(s) the line vydali v roce 2016 a vysloužili si za něj nominaci do projektu Radia Wave Czeching. Výrazným prvkem dua Ba:zel je Ewelinin hlas. Po více než šesti letech vydali své druhé řadové album na pražském labelu XION, které pokřtili v prosinci 2022. Jeho vydání bylo původně plánované na podzim roku 2020, ale stihl ho podobný osud jako početnou skupinu dalších alb – zásah pandemie a následné vakuum. A tak se během lockdownu znovu pustili do práce na již hotovém albu, protože měli pocit, že by mohlo být ještě lepší. Když ho podruhé dokončili, zjistili, že se pohybují v úplně jiném myšlenkovém rámci, než když začali. Zdálo se jim tenkrát, že problémy, proti kterým se vymezovali a jež pojmenovávali, už nejsou relevantní. Jenže záhy potom, co se opar pandemie rozplynul, došlo jim, že témata jsou ještě naléhavější než kdy jindy. Svět stále hoří, jak sami říkají. Bude hořet i Střelecký ostrov? Mrkněte na relativně nové video.

whyohwhy

Brněnská písničkářka Barbora Hora, která letošní pontony otvírala, se k nám vrací posílená o trochu sladkého hluku a pár dalších brněnských tváří. Ptáte se proč? To oni také. Whyohwhy jsou rozkročení mezi moravským dream popem a slowcorem se dvěma zpěvačkami v popředí, z nichž jedna je právě Barbora a tou druhou je Soňa Amranová. Když k oběma zmiňovaným žánrům přidáte ještě trochu plnotučného shoegazu, který momentálně zažívá slušný comeback, je to triangl, v němž se s chutí a celkem sebevědomě whyohwhy pohybují. A na ostrově jim to jistě bude slušet. Máte rádi současnou brněnskou alternativní scénu a zároveň slabost pro Portishead, Chelsea Wolfe nebo Annu von Hausswolff? Whyohwhy vás budou určitě bavit taky.

25. 7.

Andy Cermak

Andy Cermak je český zpěvák, hráč na klávesové nástroje a skladatel. Dvacet let působil v kapele Sunflower Caravan, v roce 2022 vydal první sólovou desku Secret December a vystupuje buď se svojí novou kapelou, nebo jen jako sólový zpěvák a pianista. V téhle formě ho uvidíte a uslyšíte právě v rámci Headliner Pontonu. Pokud potřebujete bližší popis, Andyho hudba se dá definovat jako současný alternativní, notně melancholický, melodicky výrazný pop. Andy Cermak také skládá hudbu do filmů, seriálů, reklamních spotů a píše písně pro známé interprety. Hraje v kapele Michala Prokopa Framus Five a také je součástí anglické kapely White Feathers. V současnosti se ale soustředí hlavně na svoji sólovou dráhu.

Marjari

Českobudějovická indie písničkářka Martina Činátlová aka Marjari je velký objev současné scény alternativního folku, což doceňuje napříč hudebně-publicistickým spektrem kdekdo. A nutno říct, že právem. Po debutovém EP a několika singlech způsobila s první „velkou“ deskou Hey Girl celkem slušný poprask. Vyšla ke konci loňského roku na agilním českobudějovickém labelu Dayspeed Music za vydatné pomoci jeho principála Daniela Šubrta, známého převážně jako frontmana taktéž českobudějovických garage a glam rockerů Drain. Živé koncerty Marjari hraje s doprovodnou kapelou, která už tak naléhavému projevu přidává na dynamičnosti.