Obrázek k článku Billie Eilish: Je to, jako by na veřejnost prosákly vaše nahé fotky
| Michael Švarc | Foto: Universal Music

Billie Eilish: Je to, jako by na veřejnost prosákly vaše nahé fotky

Třetí album Billie Eilish je obestřeno tajemstvím. Ví se sice, kdy vyjde a jak se bude jmenovat, zpěvačka z něj však neplánuje až do 17. května představit jediný singl. Desku Hit Me Hard and Soft chce posluchačům naservírovat celistvou, protože je pro ni podle všeho velmi osobní.

Čerstvá držitelka Oscara za píseň k filmu Barbie pokračuje v krasojízdě. Tentokrát chce však věci dělat odlišně než u dvou předchozích alb. „Kdykoli něco pustíte ven, je to, jako by na veřejnost prosákly vaše nahé fotky. U téhle desky mám přesně takový pocit,“ řekla Billie Eilish v rozhovoru pro Apple Music.

Dále v něm vysvětlila, že novou desku s bratrem Finneasem psali hlavně sami pro sebe. „Je to, jako by nám někdo řekl, že máme udělat album, které nikdo neuslyší, a nemusíme se tak bát názorů ostatních,“ řekla hudebnice. Když proto desku Hit Me Hard and Soft přehrála několika blízkým, měla pocit, že dělá něco zakázaného.

„Pustit tuhle desku ven působí jako špatná i správná věc zároveň,“ míní zpěvačka. Zásadní je podle ní udržet celistvost nahrávky, i proto se tentokrát vyhýbá jakýmkoli singlům. „Nikdy jsem nic takového neudělala a je to skvělé, protože singly vážně nesnáším.“

Moment překvapení však Billie Eilish částečně uzmul magazín Rolling Stone, jenž zveřejnil alespoň názvy všech deseti skladeb z desky. To zpěvačku rozezlilo a na sociálních sítích počastovala redakci peprnými výrazy. Časopis záhy jména písniček ze svých stránek smazal.

S ohledem na přírodu

Krátce před oznámením desky kritizovala hudebnice přístup některých kolegů k barevným sběratelským variantám vinylů za účelem zvýšení prodejů. Mnoho lidí mělo za to, že zpěvačka naráží na Taylor Swift, která ke svému nejnovějšímu albu představila hned čtyři verze vinylů, každá přitom obsahuje jinou bonusovou píseň.

Billie Eilish později vysvětlila, že neměla na mysli nikoho konkrétního, sama totiž k novému albu naplánovala několik různých limitovaných edic, a i její minulé desky měly více barevných variant.

„Bylo by skvělé, kdyby mi lidé nevkládali slova do úst a raději si přečetli, co jsem k tomu doopravdy řekla. Neměla jsem na mysli nikoho konkrétního, jde o systémový problém celého hudebního byznysu,“ uvedla na pravou míru zpěvačka a doplnila, že její kritika se týkala zejména nešetrného chování k životnímu prostředí.

I proto nechala veškeré gramodesky k nadcházejícímu albu vyrobit z recyklovaného vinylu, čímž chce minimalizovat jejich dopad na přírodu. „Klimatická krize se děje teď, všichni jsme součástí problému a musíme se snažit chovat lépe.“